Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Unesl jsem (vlastní) manželku na 42 dní - v její prospěch, tvrdím.

Sliby se mají splnit, ale někdy je to těžké a nebo dokonce nemožné - to se stalo mě. Až po 40ti letech jsem se prosadil...posuďte sami, vydal jsem se na svatební cestu a se mnou cestovat není peříčko. Řekl jsem, jedem na východ a že to bude dlouhá cesta jsem jen naznačil. Začínáme v Djakartě...  

Policista v Djakartě povolil foto až po vyčerpávající diskuzi Jorgos Milonas

Djakarta - město s více než 12 miliony obyvateli se rozprostírá na velké rovině o ploše ca. 660 km2, což vede k tomu, že má několik téměř autonomních center. V jednom z nich se nacházejí vládní a bankovní budovy nevídaných rozměrů, které jsou obehnány vysokým plotem. U bran stojí kontroloři, ozbrojenci,  informační úředníci a pomocný personál, vždy ve velkém počtu.  

Mondéní okrsky  okázalých budov, paláců a parků  jsou protkány nepřehlednou síťí uliček, v nichž se někdy ani dva chodci nevyhou a přesto jimi projíždějí skůtry a tlačí se hladoví indonézani. Vybírají si to správné místo na stravování ze statisíců pouličních kuchyní. Tento nadnesený výraz si většina těchto zařízení ani nezaslouží, protože se skládají z jedné plynové bomby, woku, a dvou necek na „umývání“ talířů a sklenic.Hlavním elementem je stolek nebo lavice, na kterém se připravuje zelenina, maso, nudle a rýže, aby byla dušená ve velkém, již zmíněném woku. Dívat se do zákulisí se nedoporučuje.

Jídlo nám všude chutnalo, cílený výběr ale naráží na jazykové hranice. To co někteří považují za  angličtinu, jazyka znalý našinec často jako angličtinu nerozezná.

Gigantické město nenabízí  žádné kolosální historické highlights a když, tak jsou vesměs ve stavu rozpadu. Mešit je všude samozřejmě nadbytek, vždyť 70 % obyvatelstva jsou muslimové. Dvě z nich nám stály za návštěvu…Jednu postavila sousedící velkobanka, zřejmě aby její zaměstnanci neztráceli čas pětkrát denně putováním za modlidbou.

Druhá mešita předčí vše zatím navštívené. Po převlečení do hedvábného sarongu nás provádí místní 'šames'. Mešita Istiglal je největší v jihovýchodní Asii a pojme, věřte nebo ne:  až 200 000 věřících!(údaje se rozcházejí )  Centrální budova má pět pater,  kopule je o velikosti Sv. Petra v Římě a strop je nesen 12 gigantickými sloupy.

Zvídavým se vyplatí zavítat do tradičního přístavu, v jehož čtvrti  je nabídka exotických atrakcí bez hranic…. Všude stánky, hospůdky, pouliční kuchyně, kavárny, obchůdky a hlavně přístav. Dřevěné lodě ve stylu člunů, ale o velikosti kolem 50ti metrů, ve stavu, který nebudí zrovna důvěru, přivážejí do hlavního města cement, roury, hadice, rýži a další masové zboží. Nádenníci, kteří lodi vykládají jsou zahaleni do hadrů a zaprášení k nepoznání.

Tu a tam stojí kamenný svědek bývalé koloniální moci. Jen málo z těchto historických budov je v dobrém stavu. Jednou z vyjímek je Café Batavia. (Za Holanďanů se tak jmenovala kdysi Djakarta, pozn. autora)  Nenápadná, stylová  budova, hned vedle jedné ruiny…

Dekor je tak příjemný, že se hned usadíme a obdivujeme vystavené artefakty z dob dávno i nedávno minulých. Krom přehršle celebrit, zvěčněných na zdi na bezpočtu signovaných fotografií

nacházíme i Václava Havla

a plakát české „spartakiády“ z roku ….1927“. Nakonec se dovídáme, že podnik patří p. Grahamovi, honorárnímu konzulovi České republiky.

Ceny  velmi chutného jídla, připravovaného z čerstvé zeleniny, kuřecího nebo hovězího masa  jsou vlídné. Na stáncích, pouličních kuchyních v jednoduchých restauracích se pohybuje cena jedné porce okolo padasátikoruny. V restauracích s aircondition přijde jídlo přibližně na dvojnásobek. Pivo stojí víc než jídlo, víno je vzácností, většina strávníků pije čaj, studený nebo horký je za babku, nebo zdarma. Mořské speciality jsou připravovány s předstihem, ve fritézkách  a v nás nebudily zrovna důveru. Přesto jsme se zažíváním  nikdy problém neměli, i když jsme si občas dovolili i nějaký ten kulinářský experiment.

Kanalizace je určitě nedořešeným problémem Djakarty. Většína odpadů se sbírá do povrchních stok. Tyto kanálky jsou většinou vedle nebo pod chodníkem, přikryté nebo dokonce viditelné, přičemž ty chodníkové mají často poskozený kryt a tak na těchto místech náležitě zavání

Provoz na silnicích a hlavně ve městě je velmi hustý.  Hlavní tahy jsou až osmiproudé. Provoz kolabuje pravidelně třikrát denně: ráno v poledne a večer, ale ani mezičasem tomu není jinak…Zácpy se snaží řešit  samozvaní pouliční organizátoři, kteří pouštějí a zastavují auta na nepřehledných křižovattkách a za tuto službu kasírují od řidičů v přepočtu pětikorunu. Navzdor neuvěřitelně těsnému proudu stále směr měnících aut jsme nebyli svědky ani jedné nehody a odřená auta jsou tady velkou vyjímkou.  Nejrychlejší jsou samozřejmě skůtry a z nich ty, které mají všechny díly motoru pochromované nebo vyvedené každý v jiné barvě.

Indonézština nemá s češtinou samozřejmě nic společného, přesto jsou zdejší policajti označeni na náramenících velkým, zlatou nití vyšitým nápisem, POLDA.  Všichni naši známí bájí o Bali, tak se ze Sumatry  přesuneme na ostrov Bali, který je převážně hinduistický.  Pokračování za týden, Jirka 

Autor: Jiří W. Pollak | sobota 26.1.2013 18:39 | karma článku: 14,01 | přečteno: 820x
  • Další články autora

Jiří W. Pollak

Malíř Dalibor Říhánek vystaví ….v Chotěšovském klášteře

Obrazy, grafiku, kresby a gobelíny, s lehce spirituálním podtextem a nepřehlédnutelnou špetkou erotiky. Některé práce se dovolávají setkání s biblickými motivy, antickou tématikou, symboly z dávného Egypta, surealismem a kubismem

26.4.2019 v 18:35 | Karma: 13,89 | Přečteno: 556x | Diskuse| Pozvánky, akce

Jiří W. Pollak

Praha Oskara Kokoschky v Curychu

Kunsthaus ukazuje díky 250 vzácným exponátům kompletní, chronologickou retrospektivu světoznámého malíře s českými kořeny, expresionisty Oskara Kokoschky.

6.1.2019 v 14:00 | Karma: 26,23 | Přečteno: 671x | Diskuse| Cestování

Jiří W. Pollak

Modrý a růžový Picasso naposledy ?

15.2. doplněno: Bazilejská Fondation Beyeler, otevřela 2.února, po několikaleté přípravě, brány výstavou Pabla Picassa. K vidění a obdivu budou ta nejvzácnější díla z umělcova „modrého a růžového “ období.*

13.6.2018 v 9:26 | Karma: 22,74 | Přečteno: 1184x | Diskuse| Kultura

Jiří W. Pollak

Bývalý uprchlík daroval Kunsthausu umění za miliardu

Světoznámá sbírka Wernera Merzbachera se přestěhuje jako dar do Curyšského muzea. Mecenáš označil dar jako "dík zachráněného dítěte" za jeho přijetí do Švýcarska před 80 lety*.

28.5.2018 v 9:09 | Karma: 27,11 | Přečteno: 790x | Diskuse| Kultura

Jiří W. Pollak

Czech Press Photo šláplo hodně vedle

Vítězem soutěže pořádané Czech Press Photo, se stala instrumentalizovaná fotka, zneužitá k politické propagandě. Ať nevědomky, nebo cíleně, je vlastně jedno. Je to ostuda. Opožděná kritika soutěže je lepší než mlčet.

20.5.2018 v 11:43 | Karma: 42,43 | Přečteno: 3420x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 925x
Zubní lékař a publicista, koníčky: automobilismus (veteráni), cestování, umění, sport a jazyky

Seznam rubrik