Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Únos manželky se změnil v plánovanou cestu kolem světa - dnes Bali

Po přistání  na Bali nás jako první udiví, že na letištní ploše postávají turisté na žhavém slunci před zavřeným letadlem. Haly praskají ve švech a výstavba nových budov  prý pokračuje jen pomalu.  Před letištěm začíná orient. Čekající a nosiči se tlačí před východem a tak není divu, že na našeho průvodce musíme trochu čekat.

tato zviřátka jsou krmena zrkama kávy a fermentují je pro výrobu exquizitního moku...Jirka

 

Heureca, zdálky už mává, snědý domorodec, v ruce ceduli "Jiri Pollakova" (chybička se brzy vysvětlila, ale bude nás doprovázet ještě téměř 70000 kilometrů...  ) a tak průvodcův šarm a veselá nátura nás nechá čekání  brzo zapomenout.

Provoz na silnicích je podobně hustý jako na Sumatře, jen motorkáři jsou rychlejší a odvážnější.  Ráno jezdí místní do práce většinou na skúrtu ve dvou, večer sbírají po cestě rodinu a tak jsou na motorce ne zřídka i až čtyřech!

 Balijci sami tvrdí, že Bali není Indonézie…Náboženství je převážně Hindu, populace je hluboce věřící a etnická identifikace je zakořeněná. Každé ráno zapálejí voňavou tyčinku, obětují pár zrnek rýže, suchar a květiny na prahu svého domu. Tento rituálek obstarávají většinou ženy. Obyvatelstvo se obléká do tradičních oděvů, muži nosí na hlavě umě svázaný batikový šátek. 

Jazyková výbava je prazvláštní. Většinou místní tvrdí, že umí anglicky, přesto je plynně mluvícímu Balijcovi jen těžko rozumět. Po určitém návyku se srozumitelnost zvyšuje.  Jejich až fyzický odpor k správné výslovnosti  mě silně připomíná  francouzskou ignoranci při  výslovnosti v cizích jazycích.

Ubytováni jsme v Ubud, což je bývalá malebná vesnice umělců – dnes se městečko táhne podél cesty jako Lovosice, jedna turistická restaurace sousedí s další luxusní …, do kterých místní nepáchnou. Mezi mini jsou střídavě drahé butiky a obchody s nepřehlednou nabídkou suvenýrů všeho druhu. Přesto se místy zachoval bývalý ráz - ve dvorech a v postranních uličkách…tam narážíme na to, o čem píší průvodci. Místní architektura, stinné kouty, džungle integrovaná do zahrad i obytných domů.  Překvapila nás nabídka návštěvy  místního Muzea umění.  Budova a zahrada je velkolepá, orchideje rostou kam oko dohlédne, nejhežčí mě připadají když vyrážejí z kmene stromů. Bohužel sbírku obrazů  nemůžeme doporučit, protože obsahuje jen kýče a napodobeniny tvorby Salvatora Daliho.

Náš hotel se nachází stranou ruchu a skládá se z otevřené recepce vedle ní je centrální budova a níže několik vil. Každá je obehnána krásnou  kamennou zdí. Vily májí ohromný obývák s královským ložem a otevřeným krovem, nejméně 8 metrů vysokým. Venku je veranda s lůžky na čtení a relaxaci, opodál 15 m bazén do „L“ .  Z domku-ložnice se vyjde ven do venkovní koupelny obklopené lianami, kvetoucími keříky roztoucí "z kamene" stěn obklopující sprchu, vanu i záchod–  vše dohromady na 300 m2… za zdí začíná džungle. K hotelu patří i rustikálně zařízené SPA. Cena překvapí stejně jako krása celého areálu – ubytování pro dva se snídaní, s kompletním servisem jako je shuttle zdarma,  stojí denně stejně jako slušný apartmán ve Špindlu.   Za tento klenot vděčíme zkušenosti pražské  cestovky , která mě cestu pomohla sestavit a pak zajistila na místě vše potřebné za účelem maximálního využití času, bez jinak nevyhnutelných prodlev.

  

Ubud je ideální výchozí bod pro výlety za poznáváním historického a rekreačního Bali. Směrem jak na východ tak na západ se nacházejí památky, které je dobře navštívit.  Na intenzívní prohlídku není dost času, ale orientačně a nejdůležitější chrámy lze stihnout s průvodcem za dva až tři dny, nejlépe za týden. Kdo se přijel koupat, tak počítal s delším pobytem.

Na průjezdu za památkami narážíme podél silnice vedoucí vesničkami všude na pilné řemeslníky, pracující na podlaze a v hrozném  prachu. Na dekorační, upomínkové a užitkové předměty se zpracovává především dřevo a kámen.

Hbité ruce a rozbruska s diamantovým kotoučem nám kouzlí před žasnoucíma očima bůžky a tanečnice…dobře, že máme do letadla omezenou váhu zavazadel…jinak bychom určitě nějaký skvost zakoupili. Ceny jsou neuvěřitelně mírné. „Skoroebenová“ škatule na šperky s několika šuplíčky, zámečky a tajným fochem stojí právě jeden dolar!

V minibusu, nebo soukromém autě, se šoférem a průvodcem lze za velmi mírnou cenu navštívit za jeden den i několik památek ...

pokračování za týden, Jirka

Autor: Jiří W. Pollak | čtvrtek 7.2.2013 20:08 | karma článku: 14,90 | přečteno: 940x
  • Další články autora

Jiří W. Pollak

Malíř Dalibor Říhánek vystaví ….v Chotěšovském klášteře

Obrazy, grafiku, kresby a gobelíny, s lehce spirituálním podtextem a nepřehlédnutelnou špetkou erotiky. Některé práce se dovolávají setkání s biblickými motivy, antickou tématikou, symboly z dávného Egypta, surealismem a kubismem

26.4.2019 v 18:35 | Karma: 13,89 | Přečteno: 556x | Diskuse| Pozvánky, akce

Jiří W. Pollak

Praha Oskara Kokoschky v Curychu

Kunsthaus ukazuje díky 250 vzácným exponátům kompletní, chronologickou retrospektivu světoznámého malíře s českými kořeny, expresionisty Oskara Kokoschky.

6.1.2019 v 14:00 | Karma: 26,23 | Přečteno: 671x | Diskuse| Cestování

Jiří W. Pollak

Modrý a růžový Picasso naposledy ?

15.2. doplněno: Bazilejská Fondation Beyeler, otevřela 2.února, po několikaleté přípravě, brány výstavou Pabla Picassa. K vidění a obdivu budou ta nejvzácnější díla z umělcova „modrého a růžového “ období.*

13.6.2018 v 9:26 | Karma: 22,74 | Přečteno: 1184x | Diskuse| Kultura

Jiří W. Pollak

Bývalý uprchlík daroval Kunsthausu umění za miliardu

Světoznámá sbírka Wernera Merzbachera se přestěhuje jako dar do Curyšského muzea. Mecenáš označil dar jako "dík zachráněného dítěte" za jeho přijetí do Švýcarska před 80 lety*.

28.5.2018 v 9:09 | Karma: 27,11 | Přečteno: 790x | Diskuse| Kultura

Jiří W. Pollak

Czech Press Photo šláplo hodně vedle

Vítězem soutěže pořádané Czech Press Photo, se stala instrumentalizovaná fotka, zneužitá k politické propagandě. Ať nevědomky, nebo cíleně, je vlastně jedno. Je to ostuda. Opožděná kritika soutěže je lepší než mlčet.

20.5.2018 v 11:43 | Karma: 42,43 | Přečteno: 3420x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 925x
Zubní lékař a publicista, koníčky: automobilismus (veteráni), cestování, umění, sport a jazyky

Seznam rubrik