Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

11...cesta po Japonsku - Kyoto, čím déle tím raději

Cestu po Japonsku a bydlení jsme si z logistických dovodů rozdělili na dvě části - severní a jižní. Dávalo to smysl do té doby, než jsme zjistili, že Shinkanzen (viz Rychlovlaky 1.4. na i-dnes …) díky své rychlosti „umožní zdánlivě nemožné“. Další cíle jsme tedy vybírali téměř bez ohledu na jejich geografickou polohu.

slečny jdou s dárečky na svatbu Jorgos Milonas

 

KYOTO  za jeden den, je výkon podezřelý z rekordu…

Bývalé hlavní město Japonska, sídlo vládců a císaře (Tenno, Shogun) se může pochlubit plánem města z 8.století, který je v centru zřetelný dodnes.  Mocné vlády ( Kamu, Heinan. Muromachi) se střídaly po staletí až do úpadku  města v  15.století.  Většina památek pochází z následné doby nového rozmachu  pod ceptrem Hideyoshiho. Tolik k historii, která je zřejmá na každém kroku.

Kyoto je nejen město se 1600 budhistickými chrámy a chrámky, ale též moderní, kulturní a univerzitní  město. Na 40 renomovaných univerzit, z nichž 4 nejznámější: státní Kyoto, Doshida, Ritsimeikan a Prefekturní,  si dělí mladou elitu národa.

Ze zkušenosti nám organizátor naší cesty Alcatravel poradil vystoupit nejdříve na rozhlednu, která je hned u nádraží.Tam jsme se bezvadně zorientovali a rozhodli dobýt Kyoto pěšky za jeden den…

Vyrazili jsme od rozhledny na okružní procházku městem po směru hodinových ručiček. Již záhy jsme narazili na tři chrámy, kláštery a nádherné zahrady s posvátnými stromy, a tak to šlo dál.  Vzdálenosti jsme mírně podcenili a tak první odpočinková stanice měla byla už na hradě

Hrad Nijo-jo vlastně žádný hrad není, ale je to rezidence, sídlo tehdejšího Shoguna. Přesto a právě proto z odpočinku nic nebylo. Nádherné, strohé prostory (přísný zákaz fotografování), po požáru znovu postavené v pozdním středověku – samozřejměje Nijo světovým kulturním dědictvím UNESCO.  

Téměř nekonečné zahrady jsou zalesněny  vesměs 400 let starými  bonzaji. Kolik druhů, to už nevím, ale představte si 2-3 metrové stromky, se strukturou dospělých 40 metrových stromů – uchvacující pěstitelská tradice a umění.

 

Pokračujeme staršími čtvrtěmi, nízké domky připomínají Evropu, nikde není zvlášť zamčeno, zřejmě panuje důvěra. Nakonec se přemisťujeme veřejnou dopravou do další historické části města. I tady na nás čekají krásné památky a výborný oběd – sice zase nevíme, co jsme objednali, ale byla to pochoutka. Kdo nemá rád ryby, tak ať sem nechodí ;-) 

Konečně jsem uviděl na ulici veterána v provozu. Majitel rád přibrzdil, nechal se nafotit – samozřejmě, že vznikla pěkná kolona, ale nikdo netroubil. Stačil jsem mu jen říct, že děkuju a že mám doma taky jednoho… a pak jsme si ještě dlouho mávali.

Posvátná vyvýšenina v jinak plochém městě, kde je těch zachovalých, ale i zřícených chrámů na stovky,  je zároveň japonským poutním místem. Procházíme od jedné památky ke druhé, zprvu mojím tempem, pak musíme zpomalit a po třech hodinách se zřejmě blížíme ke „středu zájmu“. Průvod davů se už téměř nehne ani sem, ani  tam. Nevadí, o to déle se kocháme krásami starého města a pozorujeme lidi.

Odlišují se značně... často ve dvou, nebo ve skupince, tradičně nalíčené slečny...  Našinec by řekl gejši, ale jedná se o styl, v jakém se chodí na svatby a jiné slavnostní příležitosti, a že těch je každodenně v tomto distriktu habaděj. Osmělil jsem se a požádal o fotku – žádný problém, dokonce naopak, měly vždy velkou radost. Historické, velkokolé  rikši se prodíraly s japonskou zdrženlivostí, takže byly stejně rychlé jako pěší lid.

Občas jsme odbočili do zahrad k templům, všude vysmýčeno, dekorativní  rybníčky, zlaté rybičky, můstky a mostíčky a  obligátní fotografování. Již dvouleté slečínky s kimonech zvedaly ručičky s prstíčky do V a s hlavičkou ledabyle pootočenou se usmívaly jako měsíček nad  Holywoodem. Mimochodem, děti se v Japonsku kočárkem snad nikdy nevozejí. Buď je rodiče nesou, nebo děti pobíhají a to snad, samozřejmě přeháním, od šesti měsíců! Každopádně si na žádné kočárky nepamatujeme.

Bezděky jsme dospěli  k hlavnímu seskupení největších svátostí a památek, které jsme v proudu davů nemohli minout. Červeně a zlatem natřené dřevěné konstrukce jsou pro nás navzdor únavě opravdovým magnetem. Znova a  znova vytahuji fotoaparát, i když vím, že podobných fotek už mám stovky.

Téměř na konci sil jsem se nechal přesvědčit a usednout do čajovny, jako ostatně stovky jiných souputníků, což je pro mne „ztracený“ čas.. Když pak přišlo na věc, tak jsem si objedal osvěžující pivo. Poslední kilometry naší exkurze jsme rozdělili na pěší úsek a přímý autobus k nádraží, kam jsme se už těšili.  Zase pojedeme shinkanzenem a já budu mít chvíli klid na ťukání do pocitače…a napsat do blogu.

Jak málo v r. 1945 chybělo a všechny tyto památky by zkončily jako Hiroshima?  To už dnes ví málo kdo. Kyoto bylo v americkém vrchním štábu prioritním cílem pro svrhnutí atomové bomby na konci 2.SV.  Až v posledním okamžiku po masivní intervenci z řad senátorů vojenské velení od atomového útoku na Kyoto upustilo… přístí pondělí bude o Osace a Yokohamě            ahojirka

 

Autor: Jiří W. Pollak | pondělí 15.4.2013 9:00 | karma článku: 18,07 | přečteno: 1963x
  • Další články autora

Jiří W. Pollak

Malíř Dalibor Říhánek vystaví ….v Chotěšovském klášteře

Obrazy, grafiku, kresby a gobelíny, s lehce spirituálním podtextem a nepřehlédnutelnou špetkou erotiky. Některé práce se dovolávají setkání s biblickými motivy, antickou tématikou, symboly z dávného Egypta, surealismem a kubismem

26.4.2019 v 18:35 | Karma: 13,89 | Přečteno: 556x | Diskuse| Pozvánky, akce

Jiří W. Pollak

Praha Oskara Kokoschky v Curychu

Kunsthaus ukazuje díky 250 vzácným exponátům kompletní, chronologickou retrospektivu světoznámého malíře s českými kořeny, expresionisty Oskara Kokoschky.

6.1.2019 v 14:00 | Karma: 26,23 | Přečteno: 671x | Diskuse| Cestování

Jiří W. Pollak

Modrý a růžový Picasso naposledy ?

15.2. doplněno: Bazilejská Fondation Beyeler, otevřela 2.února, po několikaleté přípravě, brány výstavou Pabla Picassa. K vidění a obdivu budou ta nejvzácnější díla z umělcova „modrého a růžového “ období.*

13.6.2018 v 9:26 | Karma: 22,74 | Přečteno: 1184x | Diskuse| Kultura

Jiří W. Pollak

Bývalý uprchlík daroval Kunsthausu umění za miliardu

Světoznámá sbírka Wernera Merzbachera se přestěhuje jako dar do Curyšského muzea. Mecenáš označil dar jako "dík zachráněného dítěte" za jeho přijetí do Švýcarska před 80 lety*.

28.5.2018 v 9:09 | Karma: 27,11 | Přečteno: 790x | Diskuse| Kultura

Jiří W. Pollak

Czech Press Photo šláplo hodně vedle

Vítězem soutěže pořádané Czech Press Photo, se stala instrumentalizovaná fotka, zneužitá k politické propagandě. Ať nevědomky, nebo cíleně, je vlastně jedno. Je to ostuda. Opožděná kritika soutěže je lepší než mlčet.

20.5.2018 v 11:43 | Karma: 42,43 | Přečteno: 3420x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 925x
Zubní lékař a publicista, koníčky: automobilismus (veteráni), cestování, umění, sport a jazyky

Seznam rubrik