Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

(14.) USA, Obří stromy v Nár. parku, Paul Getty v Los Angeles

Na programu je projížďka Sierrou Nevada, návštěva Národního parku se stromy jako dvacetiposchoďové domy, procházka Hollywoodem, návštěva u přátel v zelené oaze Palos Verde, prohlídka Automotiv muzea Petersen a celý den ve sbírce umění Paul Gettyho v LA.

Paul Getty Center, LA Jorgos Milonas, alias Jirka

Před námi i za námi bylo několik set kilometrů. Nejdřív jsme se ploužili po dálnici, necelou stovkou, než se vnutilo rozhodnutí poznat i trochu zázemí a zjistit, jak opravdu vypadá přechod mezi úrodnou planinou a pouští zvučného jména, kterou tak dobře známe z kovbojek.

Míjeli jsme pomerančovníky, háje pomerančovníků, plantáže pomerančovníků, prostě pomeranče všude a pak zase pomerančovníky. Ptám se, proč se vůbec vyrábějí slazené náhražky pomerančových džúsů, když je na světě tolik pomerančů ! Zastavili jsme, utrhli si dva zralé pomeranče a teprve teď poznali, co je to jíst opravdový pomeranč, kalifornský pomeranč .

...za pomerančovníky se rozléhají téměř nekonečné vinice, za nimi jen písek a kamení, Sierra Nevada

Cesta moc neubíhala, kde nebyly pomeranče tam byly mandle, vinice nebo ořechy… nedostali jsme se tak daleko jako plánováno, zastavili se na noc  v městečku  Fresno a poznávali jak vypadá americký out back. Fresno má univerzitu s vynikajícím renomé v oblasti zemědělství. Půl milionu obyvatel  bydlí částečně v domcích jako v Laponsku nebo na Aljašce a všechno vypadlohodně provizorně. Stavební kvalita montovaných domků. Teď se už nedivíme velkým zpustošením po tornádu. Nákupy se odehrávaly na velkých trzích jako v dobách divokého západu. Nedaleko od centra začíná Sierra Nevada. Projeli jsme též Modestem, kde do nedávna (1931) platil zákon sebejustice a zbytky zlatokopeckých vesniček v okolí jsou dnes turistickou atrakcí.

připadáme si trochu opuštěni jako v Guliverově říši

Blízký národní park s obřími stromy zůstane nezapomenutelným zážitkem. Sekvoje rostou ve velké nadmořské výšce, přístupová cesta je odpovídající odlehlosti jejich výskytu. Téměř bezzubý ranger vybral vstupné a s úsměvem od ucha k uchu nás nasměroval do hor.  Projížděli jsme nádhernou a netknutou florou. Předhůří ustupovalo horám, jezera  a výhled do úrodné nížiny byl úžasný. Všude absolutní zákaz předjíždění, byli jsme upozorněni na monitoring. Najednou přišel zátaras, sanace silnice po sesuvu, práce na jejím rozšíření a tím nucená dvouhodinová pauza. Využili jsme ji na výběr fotek, doplnění deníčku a procházce. Pak přijel ohromný džíp, v něm ještě ohromnější blondýna s kovbojským kloboukem a nekompromisně nám sdělila: „follow me“. Tak jsme jeli za ní, krokem, nekonečné kilometry

… až nás náhle odmávla a byli jsme sami mezi obřími stromy. Schovávali jsme se do trhlin v kmeni, fotografovali ze všech stran o sto šest, samozřejmě i u stromu s největším masou dřeva na světě, pojmenovaný po americkém generálovi  „Sherman Tree“, též nazývaný Karl Marx Tree!, objevený až v polovině 19.století.

Vše co jsme  o sekvojí znali ustoupilo před realitou do pozadí.  Les byl smíšený a dospělé smrky vypadaly vedle sekvojí jako přeslice. Průměr mamutího stromu, nebo učeně: sequoiadendron giganteum, jev metrech ohromný, ale jak opravdu ohromný, se ukázalo až v přímém srovnání třeba s naším autem, které se vedle něho “vešlo “ hned  třikrát.  Není divu, když si připomeneme následující čísla: výška stromů je kolem 80 metrů (jako ca. 25 poschodí), průměr kmene dosahuje až 12 metrů, nejtlutší větev má 3 metry. Dospělý strom váží více než 1000 tun a je tak nejtěžší součástí živé přírody.  Sekvoje se dožívají vyjímečně až 4000 let, ale 3000 patří k normálu.  Největší Sekvoje, zvaná Hyperion, je 115 m vysoká.  Skály v tomto parku měly zvláštní povrh, skoro leštěný a je dodnes neuplně vyřešenou  záhadou jak vznikl.  Zůstali bychom rádi déle, ale vše jednou končí…Dlouhý sestup do civilizace vedl kolem nouzových farem v polorozpadlém stavu.

LA, zase pod pokličkou smogu, jako ostatně většina amerických měst, vyjímky potvrzují pravidlo

Kontrast s příjezdem do Los Angeles nemohl být větší. Rozlehlá aglomerace se zdá, že nikde nekončí. Kdo hledá centrum, tak se může rozhodnout pro jedno z několika urbánních seskupeních, podobným našim centrům, která jsou v noci většinou opuštěná. Kolem LA je bezpočet aglomerací v příjemném, zeleném prostředí. Díky českým přátelům, u kterých jsme jedli nejlepší steaky v severní Americe, jsme takový zelený ráj mohli navštívit.  V Palos Verde jsou středně velké až  veliké vily, s profesionálně ošetřenými parko-zahradami a ty se střídají s opuštěnými, nezaplacenými, nebo nedostavěnými, neméně velkými domy…Ohromné vzdálenosti jsou ale nejen pro Evropany  jednou z negativních charakteristik. Jedna ulice může mít několik tisíc popisných čísel.  Proto se dopisy s nepřesnou  poštovní adresou prostě nedoručují. Schůzky mezi  přáteli se kvůli vzdálenostem často omezují jen na jednou ročně, čímž trpí životní kvalita.  LA město má ca. 4 miliony obyvatel, přechází ale na všechny strany ve „velké LA“ s 13 miliony a celý Greater LA má  dnes přes 18 milionů, a společné mají občas pěkný smog.

Zlatý hřeb našeho programu v Los Angeles

Zlatým hřebem programu v Los Angeles byla návštěva  komplexu krásných moderních budov, postavených  na soukromém kopečku, který vévodí LA.  

Tajuplný, téměř bájný miliardář Paul Getty si tam postavil „pomník“ a svatyni pro svou nepopsatelnou sbírku umění a uměleckých předmětů. Elekrička bez průvodčího vyveze návštěvníky k tomuto palatinu. Nerušenou prohlídku nám ztěžovaly třídy nevychovaných, vesměs tmavých žáčků a ještě horší bylo, že výstavě vládl anachronický chaos. Čínské vázy kolem komod francouzských Ludvíků a nad nimi impresionistické obrazy.

Krásné sochy se vyjímaly na otevřených prostranstvích areálu s výhledem na LA, kdyby nebyl ten smog…Komplex doplˇnuje kongresové centrum a ohromný archív, přístupný novinářům a vědcům. Přesto jsme v Paul Getty Centru strávili celý den, protože vidět alespoň část z jeho 50000 ! pokladů stálo z to.   Když si rozpočítáme, že sbíral (nechal sbírat) 25 let, tak zkoupil denně více než pět cenných unikátů. Z toho jde jednomu mráz po zádech.Procházka po Hollywood boulevardu ukázala, jak pomíjivá je americká sláva. Popraskaný chodník do něhož je zalito na 2000 hvězd (částěčně už poškozených) připomínal špičkové umělce, včetně Miloše Formana  -  některá jména jsou bohužel nečitelná. Oprýskané fasády kdysi tak slavných domů, barů  a restaurací jen potvrzují  dojem všeobecné krize v USA.Naštěstí, s určitým nadsazením, je v Hollywoodu nádherná sbírka vzácných automobilů . 150 vystavených oldtimerů (z celkem 300) je přístupné ze všech stran, většinou bez ohraničení. Auta, která patřila slavným hercům a byla vyrobena jen jednou na zakázku jako např. Cadillac/Ghia - dar Aga Khana Ritě Hayword se tam vyskytují v tuctech.

Ve zvláštní výstavce aerodynamických aut, z nichž jsem některá viděl poprvé, nechyběla ani Tatra osmička a mezi motorkami jsem našel závodní unikát: čtyřtaktní Jawu!  Dobové scénky, rekvizity a bohatě vybavený butik, to všechno je vkusně instalováno na 300000 m2!  Škoda, že se čas nedá rozmnožovat ani koupit.             Příští pondělí:  Jižní Amerika, ahojirka    

Autor: Jiří W. Pollak | pondělí 6.5.2013 10:54 | karma článku: 20,03 | přečteno: 909x
  • Další články autora

Jiří W. Pollak

Malíř Dalibor Říhánek vystaví ….v Chotěšovském klášteře

Obrazy, grafiku, kresby a gobelíny, s lehce spirituálním podtextem a nepřehlédnutelnou špetkou erotiky. Některé práce se dovolávají setkání s biblickými motivy, antickou tématikou, symboly z dávného Egypta, surealismem a kubismem

26.4.2019 v 18:35 | Karma: 13,89 | Přečteno: 556x | Diskuse| Pozvánky, akce

Jiří W. Pollak

Praha Oskara Kokoschky v Curychu

Kunsthaus ukazuje díky 250 vzácným exponátům kompletní, chronologickou retrospektivu světoznámého malíře s českými kořeny, expresionisty Oskara Kokoschky.

6.1.2019 v 14:00 | Karma: 26,23 | Přečteno: 671x | Diskuse| Cestování

Jiří W. Pollak

Modrý a růžový Picasso naposledy ?

15.2. doplněno: Bazilejská Fondation Beyeler, otevřela 2.února, po několikaleté přípravě, brány výstavou Pabla Picassa. K vidění a obdivu budou ta nejvzácnější díla z umělcova „modrého a růžového “ období.*

13.6.2018 v 9:26 | Karma: 22,74 | Přečteno: 1184x | Diskuse| Kultura

Jiří W. Pollak

Bývalý uprchlík daroval Kunsthausu umění za miliardu

Světoznámá sbírka Wernera Merzbachera se přestěhuje jako dar do Curyšského muzea. Mecenáš označil dar jako "dík zachráněného dítěte" za jeho přijetí do Švýcarska před 80 lety*.

28.5.2018 v 9:09 | Karma: 27,11 | Přečteno: 790x | Diskuse| Kultura

Jiří W. Pollak

Czech Press Photo šláplo hodně vedle

Vítězem soutěže pořádané Czech Press Photo, se stala instrumentalizovaná fotka, zneužitá k politické propagandě. Ať nevědomky, nebo cíleně, je vlastně jedno. Je to ostuda. Opožděná kritika soutěže je lepší než mlčet.

20.5.2018 v 11:43 | Karma: 42,43 | Přečteno: 3420x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024

Místopředseda slovenského parlamentu a šéf vládní Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 925x
Zubní lékař a publicista, koníčky: automobilismus (veteráni), cestování, umění, sport a jazyky

Seznam rubrik