Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

(15.) Argentina – Evropa Jižní Ameriky…cesta kolem světa

Z Kalifornie vedla naše cesta do jižní Ameriky a jako výchozí, centrální bod jsme si vybrali Buenos Aires v Argentině. Nejevropštější město kontinentu. Dlouhý přelet (15 h) jsme přerušili v Mexiku, kde je už samotné přistání zážitkem. Přibližně půl hodiny se letí nad hustě zabydlenou oblastí aglomerace skoro 30 milionového města. Přistání na letišti vyžaduje od pilotů největší koncentraci, protože letiště se nachází těsně mezi městskými domy v úplném centru Mexico City.

Tango a fofr, jsou v Argentině synonyma Jorgos alias Jirka

 

V Mexiku jsme se nezdrželi dlouho, protože to tu znám od minulé návštěvy a času pomalu ale jistě ubývá. Buenos Aires nás přivítalo téměř po domácku. Delegát pražské cestovky ALCA už z dálky volal „Zdjes, bystro!“ -  parkování je tam totiž  problematické, všude málo místa…klučina byl potomek ukrajinských emigrantů a mluvil nejen perfektně anglicky, ale i obstojně rusky.

Během cesty do hotelu nás seznámil s historií emigrantského státu Argentiny a Buenos Aires - Ciudad autonoma Buenos Aires (nezávislé město). Španělský mořeplavec  Juan Díaz de Solís byl první Evropan, který  Río de la Plata 1516 spatřil. Jeho expedice byla ale přepadena  místním kmenem Charrúa nebo Guaraní  a dokonce  dost jistě i snězena, protože to byli kanibalové. Město Buenos Aires bylo založeno jako  Santa María Del Buen Ayre, 2. února 1536.  Expedici zlatokopů vedl  Pedro de Mendoza, který dnes platí za  zakladatele…ale: Jméno pro město vybral jeho kaplan, který  si vzal za předlohu  Vergine de Bonaria (Panna Marie dobrých větrů) z Cagliari na Sardinii.  Tehdejší městečko se rozléhalo v dnešním San Telmo, což je jižní část Buenos Aires...Zprvu jsme velmi litovali, že budeme mít v příštích dnech jiného průvodce.

Ráno nás vyzvedla nadmíru pohledná slečna, ale kdyby bylo po ní, tak jsme město viděli jen z auta.

Argentínci jsou totiž dost pohodlní, nic nespěchá…Ochotně ale změnila (musela) program a z procházky  městem se stalo „100 jarních kilometrů“. Neúnavně nás vedla od památky k památce, abychom věděli, kde co je a později se vyznali i sami. Samozřejmě, že jsme viděli jen část města, ale určitě to nejdůležitější. Dobrovolně přidala další pochůzky a nakonec se s námi loučila jen nerada. Nápadný je stavební styl města, které se rozmohlo teprve před 130 lety díky italským emigrantům. Na apeninskou kulturu narážíme na každém kroku.

Některé úseky připomínají pražskou Pařížskou Třídu, klasicistický Řím nebo přímo Paříž.

Můj sen o krvavém, měkém  argentinském steaku ze svíčkové jsem si splnil při první příležitosti, tam kde nám parrillu, místní steakárny  (vyslovuje se lokálně "paríša") doporučil znalý „ukrajinec“ už první den. Více než půl kila masa jako z výstavky stálo za to. 20 dolarů a zážitek na celý život! Opečená flákota, uvnitř červená, ale horká, hustota masa se nedala měřit ani popsat, tak bylo měkké a chutné. Samozřejmě, že jsem se přejedl a pak se musel postit. Všechno má svou cenu. Prostě nejlepší hovězí na světě.

Nedaleko hotelu nás čekalo další překvapení ve formě secesního divadla...přebudovaného na knihkupectví. Velikánské knihkupectví rozumí se. Argentinci totiž mají u sebe vždy knihu a je nápadné kolik jich opravdu čte a to při každé příležitosti. I na chodníku stále potkáváme létající prodejce posledních bestselerů. Kvůli naší cestě jsme se předem ponořili do cestopisů Elstnera, Holuba a H a Z. Takže bylo na bíledni, že jsme v knihkupectví zavítali i do oddělení cestopisů. Divadlo-knihkupecví  si zachovalo svůj zdobný interieur, baklony, vestibul, galerii, jevistě  a všude knihy, knihy, knihy a plný regál Hanzelky a Zikmunda! Potěšilo…

Argentina je kolébkou tanga a Buenos jeho hlavním městem...Početné tangobary a shows jsou všude, tak bylo zapotřebí vybrat nějaké opravdu dobré představení, proto jsme si nechali poradit a neprohloupili jsme. Vynikající dinner a show se vším - od párového tance po téměř akrobatiku, skupiny tanga, horští bubeníci a Evita Perón nakonec. Ve dvě ráno byl pestrého snu konec…Buenos Aires je též město protikladů. Ne každý bydlí v secesním domě…Původní obchodní přístav a jeho okolí je sice svědkem imigračního návalu před sto lety a dnes ve dne turisticku atrakcí. V noci se ale mění v nebezpečnou oblast, kam se nedoporučuje chodit.

Být v Argentině a nevidět jedny z největších vodopádů světa? Tři hodiny letu na sever a v kraji zvaném Misionaria na nás čekal jiný svět. Prales je všude, červená hlína též, vlhko a horko. Exotická zvěřena běhá bez rozhlédnutí přes silnici. Vodopády, sestávající z ca. 80 „podvodopádů“, jsou přístupné i z brazilské strany. Každý výlet k nim je nejméně na půl dne. Je to ohromující podívaná a dost dlouhá procházka. 

...nejlepší pohled a přehled se skýtá během krátkého okružního letu

My chceme  poznat ještě více ze země samotné a tak místo dne u bazénu, vyrážíme s průvodcem, studovaným historikem, 300 km do pralesa do misionářského městečka St.Igazio, lépe řečeno co z něho zbylo. Pohnutá a krutá historie nucené kristianizace je nám podávána z úst znalce ve všech barvách.  

Po cestě jsme se zastavili v polské, hornické vesnici Wanda a jejích dolech na polodrahokamy, kde se pracuje v naprosto nelidských podmínkách. Jméno Wanda pochází od bájné pricenzny, která zároveň Poláky ochraňuje, což nemůžeme dosvědčit.

Přesto jsem si to nenechal vymluvit a prolezl jsem až na místo činu, kde se ohromné ametysty, citrity, topazy a jaspery dobývají  z bazaltu. Mně to stačilo na deset minut, místní horník tam tráví šest hodin denně a umírá v průměru šedesátiletý na silikózu plic a jiné neduhy. Krátce jsme se zdrželi i ve švýcarské vesnici, jejíž kvalitní škola, červeno bílý kostel a nevídaná čistota jsou v zemi velmi známé a ceněné. Registrovaných menšin a jejich kulturních center je v Argentině přes 90. Nápadné je ale, jak málo obyvatel má snědou pleť. Černocha jsme snad nepotkali.

Argentina je stát s velkými ekonomickými problémy, omezením importů, inflací, nezaměstnaností a navíc je politicky nestabilní. Peronisté ještě nevymřeli a tendenci k italskému anarchismu pocitujeme během diskuzí všude. Na druhé straně je to stát, který je nejblíže evropskému stylu života a tak nepřekvapuje, že nám hospodský v prázdném bistru, kde jsme odpočívali po městských kilometrech, zavolal dva muzikanty, aby něco zahráli, i když jim šichta začínala podstatně později. Prostě jen tak, abychom měli radost. Buenos Aires je město, kde bychom si po hypotetické invazi Číny do Evropy dovedli představit žít jako emigranti.

                                      Příští ponděli bude o Riu   ahojirka

Autor: Jiří W. Pollak | pondělí 13.5.2013 12:46 | karma článku: 19,26 | přečteno: 820x
  • Další články autora

Jiří W. Pollak

Malíř Dalibor Říhánek vystaví ….v Chotěšovském klášteře

Obrazy, grafiku, kresby a gobelíny, s lehce spirituálním podtextem a nepřehlédnutelnou špetkou erotiky. Některé práce se dovolávají setkání s biblickými motivy, antickou tématikou, symboly z dávného Egypta, surealismem a kubismem

26.4.2019 v 18:35 | Karma: 13,89 | Přečteno: 556x | Diskuse| Pozvánky, akce

Jiří W. Pollak

Praha Oskara Kokoschky v Curychu

Kunsthaus ukazuje díky 250 vzácným exponátům kompletní, chronologickou retrospektivu světoznámého malíře s českými kořeny, expresionisty Oskara Kokoschky.

6.1.2019 v 14:00 | Karma: 26,23 | Přečteno: 671x | Diskuse| Cestování

Jiří W. Pollak

Modrý a růžový Picasso naposledy ?

15.2. doplněno: Bazilejská Fondation Beyeler, otevřela 2.února, po několikaleté přípravě, brány výstavou Pabla Picassa. K vidění a obdivu budou ta nejvzácnější díla z umělcova „modrého a růžového “ období.*

13.6.2018 v 9:26 | Karma: 22,74 | Přečteno: 1184x | Diskuse| Kultura

Jiří W. Pollak

Bývalý uprchlík daroval Kunsthausu umění za miliardu

Světoznámá sbírka Wernera Merzbachera se přestěhuje jako dar do Curyšského muzea. Mecenáš označil dar jako "dík zachráněného dítěte" za jeho přijetí do Švýcarska před 80 lety*.

28.5.2018 v 9:09 | Karma: 27,11 | Přečteno: 790x | Diskuse| Kultura

Jiří W. Pollak

Czech Press Photo šláplo hodně vedle

Vítězem soutěže pořádané Czech Press Photo, se stala instrumentalizovaná fotka, zneužitá k politické propagandě. Ať nevědomky, nebo cíleně, je vlastně jedno. Je to ostuda. Opožděná kritika soutěže je lepší než mlčet.

20.5.2018 v 11:43 | Karma: 42,43 | Přečteno: 3420x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:05

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

Vrchní soud rozhodne o odvolání muže, který dostal devět let za týrání družky

25. dubna 2024  8:49

Olomoucký vrchní soud dnes rozhodne o odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  8:38

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 925x
Zubní lékař a publicista, koníčky: automobilismus (veteráni), cestování, umění, sport a jazyky

Seznam rubrik