Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

(16.) Rio de Janeiro je lepší než jeho pověst, ale...

cesta kolem světa pokračuje...Do Ria je z Argentiny, resp. jejího severního správního území Missionaria‚ co by kamenem dohodil. Rio má zajímavou historii a zachovalo si mnoho rozdílných tváří. Už jen skutečnost, že přístup z původního města k moři, tam kde se dnes odehrává život Ria… je díky tunelům a moderním komunikacím relativně novodobá záležitost, budí náš zájem prolézt Rio jak se patří, z vnitrozemí až k moři, jako kdysi jeho objevitelé, po vlastní ose.

tance z Bahia, na dosah ruky Jorgos Milonas alias Jirka

V zájmu prvotní orientace v nové zemi se téměř vždy svěříme do rukou profesionálního průvodce a až potom se vypravíme do města na vlastní pěst. Už několikrát nám tento způsob ušetřil zbytečné ztrátové časy, jindy i bloudění – zrovna v Riu tomu bylo trochu jinak.

Příjezd z letiště do města lemují slumy ohromných rozměrů a nevídaného zápachu – samozřejmě závislého na větru. My jsme měli zrovna smůlu a ten zápach je nezapomenutelný, protože slumy předchází a doprovází  na kilometry. Nicméně se od místní delegátky dozvídáme, že se situace v těchto oblastech začíná měnit. Bohatí skupují pozemky, vyplácejí místní chudáky a spekulativně doufají, že si pořídili stavební parcely s krásným výhledem. Původně se totiž bohatí tlačili kolem moře a centra města – nemovití osídlili stráně nad městem. Dnes je tendence přesně opačná. Programovaná tragédie spočívá v nezralosti, analfabetismu a dlouholeté nezaměstnanosti oněch chudých, kteří lehce nabyté peníze ještě lehčeji vydávají za pomíjivé statky. Výsledek si dovedete představit. 

O pohlednicové záběry mnohamilionového města věru není nouze.

S městem se seznamujeme pomocí již osvědčeného, dvoufázového podrobnějšího průzkumu, který se skládá z pěšího a mobilního putování od jedné předem vybrané památky k další pozoruhodnosti. Základem úspory času je předchozí studium dostupné literatury. Subjektivně si tak předem rozhodujeme co je pro nás zajímavé, aniž bychom se uzavírali překvapením. V Riu nás lákaly především starší městské části, kde Brazilci bydlí, žijí a baví se, takže obligátní Copa cabana musela čekat ale neutekla nám.

Fasády prozrazují, že město má své bohatství a lesk za sebou. V každodenním životě narážíme na protiklady. Jasně se rýsuje perioda (překonané) stagnace, inflace, ale zároveň jsme svědky aktuálního, velkého rozmachu Brazílie, potažmo Ria.

Oba světoznámé strmé pahorky  lákají být zdolány, ale jeden nám za krásného počasí stačil, zvláště když pak bylo  pěkně pod mrakem a chvílemi lilo…dodnes mě mrazí v zádech, když si představím, že po lanech lanovky přejel jeden anonymní Němec na motorce a Američan McPeak z Sugarloaf na Morro da Urca! Na místě narážíme i na dějiště filmu Muž z Ria s Belmondem.

Oficiální prohlídka města v Minibusu nám nepřinesla  co město nabízí – náš průvodce nebyl sto svou úlohu zvládat. Musel po sobě přednášet portugalsky, pak španělsky a nakonec anglicky, na což mu většinou nezbyl pořádně čas. Štěstí jsme měli hned příští den – pronajali jsme si na doporučení hotelového recepčního „města znalého“ taxíkáře, za fixní (mírnou) cenu. Starší pán přijel na minutu přesně, již záhy se vybarvil jako opravdový znalec svého rodného města a bral svou úlohu jako poslání. Dobrovolně přidával zajímavá místa, vylepšoval mně pozici pro fotografování, dokonce i zastavil auto za účelem pěkného snímku uprostřed provozu nebo projel i tzv. neprůjezdné... Když jsme pak hotelu srovnávali naše dojmy a fotografie, tak jsme téměř nevěřili, že jsme byli ve stejném městě jako naši spolucestující.

Takovým příkladem, mezi mnoha dalšími  byla malebná, trochu zanedbaná čtvrť, ve které jsme obdivovali i schodiště zdobené 140 000 kachličkami z celého světa, Praha a Kutná Hora byla zastoupena též…Nádhernou budovu Státní Opery šlo vyfotit jen za cenu zastavení provozu a i to pro nás ‚dědula-taxíkář‘  se stoickým klidem udělal. Vstup a focení v Národní knihovně zařídil taktéž…Jaké bylo naše překvapení, když jsme se setkali se zástupkyní pražské cestovky ALCA, která zrovna absolvovala svou  kontrolní cestu všech míst, hotelů atd.  po Jižní Americe, které její agentura po světě zákazníkům doporučuje. Pochopili jsme a ocenili, proč vše na naší cestě odpovídalo programu a nemělo (zatím) zádrhele.

O kriminalitě Ria se píše léta a hodně, ale ta je opravdu na ústupu, pokud se turisté drží základních pravidel, platících nejen pro země třetího světa. Přesto jsme si neodpustili noční procházku městem, kde nám bylo nápadné kolik mříží, řetězů a zámků všude je. Náhodou jsme padli do bistra, kde se nepravidelně střídali zpěváci a hudebníci z řad hostí a uspořádali nám tak pěknou zábavu až do pozdních nočních hodin.  Po návratu (ve zdraví) do hotelu se noční vrátný jen křižoval, když jsme mu vyjevili, kde jsme to všude byli.

Návštěva rybího trhu byla ničím nepřekonaný zážitek, který všem doporučujeme. Bez závazku cokoliv koupit jsme ochutnávali malé delikatesy ve škeblích a ulitách. Jinak je stravování v Riu věc náhody. Restaurace, které vypadají báječně vaří  špatně, nebo je personál tak neochotný a jazyků neznalý, že jednomu pak ani nechutná. Jindy jsme zavítali do „neznáma“ a velkorysá nabídka, pozorný a přátelský servis  byl přímo uchvatný.

Obligátní návštěva taneční show rozhodně nepřekonala naše, přiznávám vysoké očekávání (z Buenos Aires). Viditelně znudění tanečníci se s křečovitým úsměvem na rtech natřásali v přetěžkých, extrémně barevných kostýmech do rytmu samby. Dojem z tanců ve skromném až skoro žádném oblečení kazila zpocená těla, z kterých to jen tak lilo…Totéž platí i pro skupinu atletů specializovaných na přemety ve všech variantách, které pobaví maximálně 3 minuty, ale rozhodně ne skoro půl hodiny.  Chvílemi jsme se už jen bavili a popíjeli s našimi sousedy u stolu, kteří se přijeli podívat do Brazilie z Chile. Ale jen tak dlouho, než přišla i pro ně naprosto překvapivě  „jejich“ hodina. 

Nečekaným zlatým hřebem večera se stal totiž spontánní výstup „našich“ chilských turistů. Jednalo se o typicky US-americký způsob, jak vtáhnout publikum do dění na jevišti. Profesionální konferenciér vyzýval  jednotlivě diváky různých národností z publika, aby předvedli něco typického z jejich země.  Tanec, zpěv, akrobatiku, prostě cokoliv…skoro profesionální Chilané a Turci byli nejlepší, s Izraelci pak zpíval celý sál. Chile bylo naším dalším cílem, a tak to byl slibný začátek cesty do nám neznámé země. Navíc  jsme tak získali nové přátele a během setkání v Santiagu de Chile jsme se měli na co těšit.

...příští pondělí bude o Chile     Jirka

Autor: Jiří W. Pollak | pondělí 27.5.2013 9:53 | karma článku: 17,03 | přečteno: 740x
  • Další články autora

Jiří W. Pollak

Malíř Dalibor Říhánek vystaví ….v Chotěšovském klášteře

Obrazy, grafiku, kresby a gobelíny, s lehce spirituálním podtextem a nepřehlédnutelnou špetkou erotiky. Některé práce se dovolávají setkání s biblickými motivy, antickou tématikou, symboly z dávného Egypta, surealismem a kubismem

26.4.2019 v 18:35 | Karma: 13,89 | Přečteno: 556x | Diskuse| Pozvánky, akce

Jiří W. Pollak

Praha Oskara Kokoschky v Curychu

Kunsthaus ukazuje díky 250 vzácným exponátům kompletní, chronologickou retrospektivu světoznámého malíře s českými kořeny, expresionisty Oskara Kokoschky.

6.1.2019 v 14:00 | Karma: 26,23 | Přečteno: 671x | Diskuse| Cestování

Jiří W. Pollak

Modrý a růžový Picasso naposledy ?

15.2. doplněno: Bazilejská Fondation Beyeler, otevřela 2.února, po několikaleté přípravě, brány výstavou Pabla Picassa. K vidění a obdivu budou ta nejvzácnější díla z umělcova „modrého a růžového “ období.*

13.6.2018 v 9:26 | Karma: 22,74 | Přečteno: 1184x | Diskuse| Kultura

Jiří W. Pollak

Bývalý uprchlík daroval Kunsthausu umění za miliardu

Světoznámá sbírka Wernera Merzbachera se přestěhuje jako dar do Curyšského muzea. Mecenáš označil dar jako "dík zachráněného dítěte" za jeho přijetí do Švýcarska před 80 lety*.

28.5.2018 v 9:09 | Karma: 27,11 | Přečteno: 790x | Diskuse| Kultura

Jiří W. Pollak

Czech Press Photo šláplo hodně vedle

Vítězem soutěže pořádané Czech Press Photo, se stala instrumentalizovaná fotka, zneužitá k politické propagandě. Ať nevědomky, nebo cíleně, je vlastně jedno. Je to ostuda. Opožděná kritika soutěže je lepší než mlčet.

20.5.2018 v 11:43 | Karma: 42,43 | Přečteno: 3420x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 925x
Zubní lékař a publicista, koníčky: automobilismus (veteráni), cestování, umění, sport a jazyky

Seznam rubrik