Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

(17.) Chile je jeden z nejdelších států světa…cesta pokračuje

Ve škole jsme se učili o chilském ledku a latinsko-americkém socializmu, ale něco konkrétního jsem si pod tím neuměl představit. Ještě si pamatuji, že i ostrov, kde žil Robinson Crusoe patří též k Chile (v souostroví Juan Fernández). Chile je jeden z nejdelších států světa, vzdálenost sever- jih měří 4300 kilometrů a v poměru ke své délce je zároveň nejužší. Na severu začíná téměř v tropech, přístavem Arica, kde Indiáni v šedesátých letech montovali i vyráběli škodovky Octavia Kombi. Na jih sahá až za Magellanův průliv a definitivně končí málem v Antarktidě, jejíž část si osobuje. Hranice s Argentinou na východě měří přes 5000 km. Administrace země je z těchto důvodů značně obtížná…K Chile patří i náš vysněný ostrov Rapa Nui objevený kdysi o Velikonocích...

Vládní palác, Santiago de Chile Jorgos alias Jirka

Že je Chile úplně jiné než jeho sousední státy, zjišťujeme až na místě. Organizovaný, i když pomalý hospodářský rozvoj, výstavbu a upevňování demokracie lze sledovat všude. Na vše dohlíží policie, protože stejně jako jinde si někteří občané pletou demokracii s anarchií a jsou hmataví. Minulost je příliž živá.

Dovídáme se, že i 23 let po pádu Pinochetovy diktatury nejsou rány ještě zahojeny a politická konfrontace jeho bývalých přívrženců a jejich obětí pokračuje. Před 40 lety oblehl generál Pinochet prezidentský palác, odstranil per dekret a násilím socialistickou vládu a Allende si vzal v svém obleženém sídle život. Jednou z vedoucích mluvčí nového Chile je Isabel, dcera svrzeneho prezidenta Allende (1973). Politická, hospodářská situace a společenské klima silně připomíná dobu v post-frankistickém Španělsku nebo po pádu chunty v Řecku. Chile má dnes ca. 17 milionů obyvatel a jako většina jihoamerických států silné imigrantské puvod. Nejen Italové a Němci, ale i celá východní Evropa je v Chile zastoupena.

Na ulicích vidíme nápadně málo lidí s tmavou pleti. 90 % jsou Evropané-Mestici. Bývalé obyvatelstvo Mapuche a Aymara (tedy to, co z něho zbylo) je zaměstnáno především v dolech (největší doly na měď na světě) a v zemědělství. Zvláště známé a dobré je chilské víno.  Krajina je tak rozmanitá jako její obyvatelstvo. Za pěkného počasí, a to je na severu země pravidlem, jsou pohlednicové scenérie běžným zjevem. Standartními motivy jsou velehory, zelené plantáže ovoce, zeleniny, vinice a moře. Na jihu lesy, tisíce ostrovů a ledovce v Torres del Paine. Do hor, které se tyčí až nad 6000 metrů, jezdí trénovat špičkoví lyžaři z celého světa. Pro většinu místních je tento sport zatím nad jejich možnosti.

Hlavní město Santiago de Chile (Foto Ertl M.) nese nejen po architektonické stránce stopy španělského vlivu, ale i píle jeho obyvatel odpovídá iberské normě a nespolehlivostí, kterou jsme pocítili i my, navzdory perfektnímu plánu jak město nejlépe poznat. V centru Santiaga je silně chráněná vládní čtvrť, která se v noci proměňuje v mobilním plotem ohrazenou oblast, kde žije ca. 200000 lidí. Díky divadlům a muzeím žije město bohatým kulturním životem, o který se ještě dělí se sídlem parlamentu ve Valparaiso, nějakých 120 km od hlavního města. Tato neekonomická a časově náročná dualita je předmětem rozohněných sporů a ostré kritiky ze strany opozice.

slumy nebo slamy? all the same...

Kulinářské zážitky se s Argentinou nedají srovnat, i když kdo hledá, najde a my jsme hledali...Pěší procházka po Santiagu začíná na Alamedě, vede kolem Justičního paláce, Musea a Akademie krásných umění, radnice, divadla a končí v Sanhattanu. Město má kolem 6 milionů obyvatel, procházka není náročná – vše zajímavé je kolem centra. Nádherné divadlo, prezidentský palác, katedrála a historický park s výhledem na město a na obzoru k horám jsou právem chloubou Chilanů. Aktivní sopky a častá zemětřesení patří též k místním atrakcím, my jsme ale naštěstí žádné silné nezažili.

...constructiones elastigues...Výlety směrem na západ nabídnou každému něco, kdo má rád mondénní letoviska, ten jede do Vina del Mar. Kdo se radši brouzdá po historickém přístavu a jeho starém městě, jede do sousedního Valparaiso. UNESCO jej prohlásilo za kulturní dědictví a to rozhodně právem. Podobně jako v Riu jsou stráně nad městem v rukách slamistů, ale pomalu jsou vykupovány bohatými Chilany, cizinci a spekulanty. Aby se kolorit zachoval, tak se vláda pokouší zachránit, co se dá. Šeptá se, že jen za úplatu.

ani v Alpách by se za takhle strmou dráhu nemuseli stydět...

Nejstarší lanovky Jižní Ameriky jsou právě ve Valparaisu. Jejich konstruktéři pocházeli z jižního Německa. Dokonce druhá nejstarší, 130 letá zubatka je dodnes v provozu a věřte, její technický stav, rez, vypadlé nýty a povolené šrouby důvěru zrovna nebudily. Přesto jsme si jednu cestu takovým barevným skvostem nemohli odpustit. Na druhé straně má Valparaiso perfektní veřejnou dopravu. Město vsadilo na trolejbusy, nakoupilo kvalitní švýcarské ojetiny ca. z roku 1955 a ty jezdí perfektně, perfekně natřené na zeleno dodnes. K pohodovému posezení se nabízí bezpočet kaváren a hospůdek ve stylu art deco. Tu a tam se za pouhou návštěvu platí vstupné. 

Obytné domy jsou extrémně barevně nalíčeny...Elektrická a telefonní vedení se napínají jako pavučiny nad každou uličkou, už nechybí moc a už by začínaly vrhat blahodárný stín. Staré město je tak spletité, že ztratit se v něm není žádné umění a to se nám podařilo – ale nelitovali jsme toho, i tak se dá poznat cizí město. 

turistů jsme potkali po málu, o víkenech je tu ale mela...

Ohromným kontrastem k Valpariso je letovisko bohatých Vina del Mar, kde jsme se jen krátce prošli. Bezpočetné terasové domy z betonu, od nedostavěných po úplně nové a hned vedle nich ruiny v různém stádiu rozkladu, nás navzdory krásné pláži nenadchly a tak jsme prchali pryč.  

Vina del Mar, betonová poušt`, stálý vitr a studené moře - "past na turisty"V plánu jsme měli ještě jeden cíl a ten se podařilo navštívit až poslední den. Z nepochopitelných důvodů je velká soukromá sbírka historických automobilů dobře hlídaným veřejným tajemstvím. Několikrát jsem se pokoušel přihlásit, akreditovat, ale marně.  Trochu mimo město, nedaleko letiště, pro přespolní těžko k nalezeni, se nachází sbírka Museo de autos antiguos. Jaké bylo naše překvapení, když nás přivítal sám majitel...

kromě slušně renovovaných vozů je zde spousta aut v původním zachovalém stavu

Gabriel Lira se před mnoha lety nemohl rozhodnout vyhodit své první milované auto, Peugeota s milionem najetých kilometrů a tím položil základ své věhlasné sbírky. Zprvu mu kamarádi dávali své vraky darem…doplňuje s úsměvem a nadsázkou. V pěti moderních halách má krásně uspořádaná historická auta. V jedné z hal se renovují.

velká část sbírky pochází z darů bohatých Chilanů a armádních zdrojů - ze známosti

Mezi exponáty jsou světové rarity jako Marmot, La Salle, Henry J, Oakland, Mercedesa s motorem vzadu i auto Pinocheta s rozstříleným pancéřovým sklem okna, které mu zachránilo život, má ve své sbírce. V pavilonu vojenské techniky má i kompletní mobilní zubní ordinaci, řekl bych v provozuschopném stavu! a perfektní dílnu na opravu tanků v terénu. Nechybějí ale ani letadla a helikoptéry. Pan Gabriel si nás nějak oblíbil a přidal ke každému autu osobní vztah a story. Později nám  prozradil, že má česko-německo-řecké kořeny, někde z pomezí.

vzácné Oaklandy místního lékaře byly ve sbírce hned dva, na tachometru jen pár tisíc kilometrů...Zvláště pro mne byla návštěva tohoto svatostánku, největšího automobilového muzea Jižní Ameriky, jedním ze zlatých hřebů cesty po Chile...Nakonec Gabriel přednesl pár slov, která si od babičky zapamatoval…Stále touží po tatře a škodovce protože mu ve sbírce ještě chybějí. Bylo mně ho skoro líto a tak jsem mu po návratu poslal z domova model černé Tatry šestsettrojky.

Den nato nás čekalo více než 5 hodin letu do záhadného tichomořského ráje…
O Rapa Nui  bude příští pondělí.             ahojirka

Autor: Jiří W. Pollak | pondělí 3.6.2013 8:54 | karma článku: 18,61 | přečteno: 778x
  • Další články autora

Jiří W. Pollak

Malíř Dalibor Říhánek vystaví ….v Chotěšovském klášteře

Obrazy, grafiku, kresby a gobelíny, s lehce spirituálním podtextem a nepřehlédnutelnou špetkou erotiky. Některé práce se dovolávají setkání s biblickými motivy, antickou tématikou, symboly z dávného Egypta, surealismem a kubismem

26.4.2019 v 18:35 | Karma: 13,89 | Přečteno: 556x | Diskuse| Pozvánky, akce

Jiří W. Pollak

Praha Oskara Kokoschky v Curychu

Kunsthaus ukazuje díky 250 vzácným exponátům kompletní, chronologickou retrospektivu světoznámého malíře s českými kořeny, expresionisty Oskara Kokoschky.

6.1.2019 v 14:00 | Karma: 26,23 | Přečteno: 671x | Diskuse| Cestování

Jiří W. Pollak

Modrý a růžový Picasso naposledy ?

15.2. doplněno: Bazilejská Fondation Beyeler, otevřela 2.února, po několikaleté přípravě, brány výstavou Pabla Picassa. K vidění a obdivu budou ta nejvzácnější díla z umělcova „modrého a růžového “ období.*

13.6.2018 v 9:26 | Karma: 22,74 | Přečteno: 1184x | Diskuse| Kultura

Jiří W. Pollak

Bývalý uprchlík daroval Kunsthausu umění za miliardu

Světoznámá sbírka Wernera Merzbachera se přestěhuje jako dar do Curyšského muzea. Mecenáš označil dar jako "dík zachráněného dítěte" za jeho přijetí do Švýcarska před 80 lety*.

28.5.2018 v 9:09 | Karma: 27,11 | Přečteno: 790x | Diskuse| Kultura

Jiří W. Pollak

Czech Press Photo šláplo hodně vedle

Vítězem soutěže pořádané Czech Press Photo, se stala instrumentalizovaná fotka, zneužitá k politické propagandě. Ať nevědomky, nebo cíleně, je vlastně jedno. Je to ostuda. Opožděná kritika soutěže je lepší než mlčet.

20.5.2018 v 11:43 | Karma: 42,43 | Přečteno: 3420x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 925x
Zubní lékař a publicista, koníčky: automobilismus (veteráni), cestování, umění, sport a jazyky

Seznam rubrik