Jiří W. Pollak

Paul Gauguin - největší výstava za desítky let, i Česko přispělo

14. 11. 2014 16:55:00
Paul Gauguin patří mezi nejslavnější malíře na světě, zároveň je určitě jedním z nejdobrodružnějších zástupců svého cechu. Výstava v Nadaci Beyeler sice není zrovna za rohem, ale naplánovat si z jara cestu do Bazileje se milovníkům umění určitě vyplatí a za úsilí je odmění na 50 nejkvalitnějších obrazů...Výstava potrvá od 8.února do 28. června 2015

Švýcarská Fondation Beyeler v Riehen (Bazilej) patří k nejrenomovanejším sbírkám a galeriím na světě. Ne tak její velikostí, jako kvalitou, profesionalitou a vztahy ve světě umění. Nadace je majitelkou sbírky umění, kterou Hildy a Ernst Beyeler během 50ti let shromáždili. Jejich sbírka dnes patří k nejkvalitnějším nejen v Evropě ale možná i na světě

Fondation_Beyeler_01.jpg

Prosklené, diskrétním světlem zaplavené pavilony soch geniálního umělce Giacomettiho...

Moderní sídlo nadace, postavené známým architektem Renzem Pianem se nachází v Riehen, malebné obci na okraji Bazileje, která se vyznačuje rozsáhlými zelenými plochami a poklidnou atmosférou.

image004_pg_schreg.jpg
pg_foto.jpg
Eugène Henri P. Gauguin,
narozen 1848 v Paříži, zemřel 1903 v Atuona, Franz. Polynézie

Není mi znám žádný jiný umělec, který se tak intenzívně „hledal“ a realizoval, který žil a cestoval v tolika různých zemích jako Gauguin.
Dětství strávil v Peru, byl nájemným námořníkem , pokoušel se dokonce jako burzovní agent, aby se později stal bohémem v Paříži, sympatizantem a podpůrcem impresionistů a konečně vystěhovalcem na Tahiti - ano, dokonce žil jako eremit na Marquezách, kde je též pochován.

image007parauapi_coneveho.jpg

Parau api, 1892, Co nového? (Quelles nouvelles?) Olej na plátně, 67 x 91 cm
Gemäldegalerie Neue Meister, Staatliche Kunstsammlungen Dresden Foto: Jürgen Karpinski

Výstava Paul Gauguin 2015

Rozsáhlá dočasná akvizice přes padesáti spičkových obrazů Gauguina se věru podařila a ředitel muzea Sam Keller potvrzuje, že do Bazileje putují obrazy ze 13 zemí. Mezi nimi i z Česka:

gauguin_bonjour.jpg

National Gallery in Prague, Paul Guguin: Bonjour Monsieur Gauguin, 1889, courtessy Foto C NGP
olej, plátno / oil on canvas, 92,5 x 74 cm

Beyeler dostane zapůjčeny obrazy z muzejí jako Musée d’Orsay, Art Institute of Chicago; Musées Royaux des Beaux Arts de Belgique, National Gallery of Scotland, Museum Folkwang, Meister der Staatlichen Kunstsammlungen Dresden; Wallraf-Richartz-Museum, Tate London; Museo Thyssen-Bornemisza,Museum of Modern Art in NY, Národní Galerie Praha a dalších. Jako zázrak lze považovat že i Ermitáž a Puškinovo muzeum zapůjčily několik vzácných obrazů. K těmto dílům se přiřadí exponáty ze soukromých sbírek.

image002spaletou.jpg

Autoportrét s paletou, ca. 1893, Olej na plátně, 92 x 73 cm, soukromá sbírka

Výstava obsahuje několik variací Gauguinových autoportrétů, vizionářské a spirituální obrazy z Bretaně.

image010raparapa.jpg

Rupe Rupe, 1899, sklizeň ovoce (La cueillette des fruits) Olej na plátně, 128 x 200 cm
Moskva, The Pushkin State Museum of Fine Arts

Hlavně pak výběr z jeho světoznámých děl z Tahiti, kde vytvořil i tajuplné sochy, ovlivněné téměř zapomenutou kulturou Jižního moře.

image006arearea_radosti.jpg

Arearea, 1892 Radosti, Joyeusetés Olej na plátně, 75 x 94 cm Musée d'Orsay, Paris
© RMN-Grand Palais (Musée d'Orsay) / Hervé Lewandowski

Dobrodružný život Gauguina a jeho vášně, jakož i hledání ráje na zemi se díky obsahu výstavy před námi odvíjí skoro jako realistický film Zážitky a dojmy z výstavy si návštěvníci budou moct odnést ve formě výpravného (překvapivě levného) katalogu.

image003barbarskepovidky.jpg

Contes Barbares, 1902 Barbarské povídky
Olej na plátně, 131,5 x 90,5 cm Museum Folkwang, Essen Foto: © Museum Folkwang, Essen

Zároveň vyjde vědecky pojatá publikace o Gauguinově díle. Vůbec poprvé bude paralelně k výstavě ve Fondation Beyeler otevřen multimediální sál , kde se návštěvníci interaktivně se seznámí s Gauguinovým životopisem a s vybranými, stěžejními obrazy, které jsou umělecko historicky tematizovány.

image011zjeveni.jpg

Zjevení po kázání nebo Jakubův boj s andělem, 1888 Vision nach der Predigt
oder Der Kampf Jakobs mit dem Engel Olej na plátně, 73 x 92 cm
Scottish National Gallery, Edinburgh

Pro rok 2015 si Fondation Beyeler zřejmě předsevzala překonat sama sebe. Nejen že investovala plných 6 let do přípravy Gauguinovy výstavy, ale vynaložila největší úsilí získat na téměř půl roku i díla, která již dlouho nebyla nikde vystavena. Gauguinova výstava je podle slov ředitele Fondace nejnáročnějším projektem v její historii. Máme se tedy na co těšit!

Text: Dr. Jiří W. Pollak, sc.
Fotos: Pressedienst Fondation Beyeler, Nár. galerie Praha (Dobrý den pane Gauguine)

Více o nadaci: http://www.fondationbeyeler.ch/

Autor: Jiří W. Pollak | karma: 16.84 | přečteno: 1608 ×
Poslední články autora