Lucern, trochu jinak – Festival Piano a neslyšící

Lucern  je jedno z nejnavštěvovanějších míst ve Švýcarsku a to právem. Městská i kantonální vláda již záhy rozpoznaly turistický potenciál historického města na břehu Vierwaldstättského jezera, jeho přírodní krásy a historii...

Hudební festivaly a KKL
(KKL česky: kultura, kongres, Lucern)

Foto © Georg Anderhub + Lucerne Festival
Architektu Jean Novelovi se podařilo skloubit estetiku multifunkční veřejné budovy s nejnovějšími poznatky o akustice, která se může pochlubit světovou kvalitou. Interiér je vyveden převážně ze světlého dřeva bez zbytečných okras. Stěny jsou poplatné účelu sálu, proto jsou obloženy povrchem jako známe z rozhlasových studií, reliéfem s prohlubněmi a výčnělky.

1998 byla KKL slavnostně otevřena pod taktovkou Claudio Abbado. Nedávno zesnulý Abbado byl po desetiletí hnací silou a strůjcem úspěchu Lucernských hudebních festivalů, jejichž éra sahá do doby krátce po 2.SV.

Foto © Archiv Lucerne Festival

Věhlasný, geniální ale i obávaný dirigent von Karajan byl již záhy hostem v Lucernu. Gesto jako na fotce v pravo dole se u něho počítá k raritám... I dnešní hvězdy jako německá houslistka Anne-Sofie Mutter nebo Američan Yo-Yo Ma začínali 1978 * pod taktovkou von Karajana v Lucernu.

*/ dvě fotky vpravo

Foto © Priska Ketterer + Lucerne Festival

Claudio Abbado, neúnavný promoter Lucernských festivalů se letošního úspěchu bohužel nedožil – Foto: diriguje 2013 Festival Orchestra

Foto © P.Fischli + Lucerne Festival

Festival Luzern je pojmem pro špičkové akce, jehož program obsahuje třikrát do roka  všechny hudební žánry. Podzimní festival 2014 „Luzern am Piano“ nás nalákal hned z několika důvodů. Program a špičkoví interpreti slibovali lahůdku. Na podiu vystoupili Buchbinder, Hamelin, Aimard, Shimkus a geniální Benjamin Grosvenor s interperetací Bach a Chopina.

Foto ©  Georg Anderhub + Lucerne Festival

Absolutním vrcholem bylo vystoupení Mahler orchestru pod vedením Leif Ove Andsnese. S Mahler Chamber Orchestra hraje všechny van Beethovenovy klavírní koncerty. Andsnes je virtuozní klavírista a skladatel, aranžér a pedagog, zároveň žádaný dirigent. V Lucernu vedl komorní orchestr a hrál zároveň na klavír...Publikum se odvděčilo několikanásobným vyvoláním všestranného a navíc sympatického dirigenta z Norska.  Jeho charisma ještě zesílilo, když se v rámci projektu „Neslyšící na koncertě“ věnoval hluchým dětem a návštěvníkům festivalu.

Foto © P.Ketterer + Lucerne Festival

Třetím, unikátním bodem programu „Luzern am Piano“ byl společný projekt založený spičkovými umělci pro neslyšící, především děti. Díky rafinovanému procesu na základě nejnovějších poznatků o vjemu vibrací a harmonických kmitů se podařilo zprostředkovat neslyšícím „poslech“ hudby. Fyzický kontakt s hudebníky a jejich instrumenty umožnil svou angažovaností právě zmíněný Leif O. Andsnes. Někteří účastníci tohoto experimentu se po instruktáži osvědčili i jako začátečníci v dirigování ;-)  

Odměnou pro všechny byl stylizovaný potlesk těchto vděčných dětí – zvednuté paže a otevřenýma rukama pohybují vlevo a vpravo na znamení spokojenosti.  Tento přístup k hudbě pro handikapované se pomalu šíří ze  Švýcarska i do dalších zemí.

Foto ©  P.Ketterer + Lucerne Festival

Svou svěžestí a angažovanou hrou nadchla i mladičká Sophie Paccini. Zatím co chladné a mechanisticky působící vystoupení známého anglického klavíristy Paul Lewise jsme si moc nevychutnali a nebyli jsme sami. Vedle večerních koncertů a recitálů se hudební pedagog R. Levin (klavír) propůjčil pro mistrovské kurzy a radil tak v reprezentativním rámci mladým interpretům.

Foto © Priska Ketterer + Lucerne Festival

Součástí festivalu je serie koncertů „Off stage“ které jsou tradičně obsazeny nejlepšími pianisty světa, kteří hrají v nekonformní atmosféře na různých místech Lucernu, např. v prostorných a okázalých halách tradičních, luxusních hotelů,  během celého festivalu. Vstup je tam zdarma.  K poslechu hráli Američani Asherie a Goldberg, Němci Lhotzky a Raufeisen, Jausin a Knecht za domácí.

Přístí rok je na programu m.j. András Schiff, Maurizio Pollini, Jean-Yves Thibaudet a Radu Lupu, tak na podzim bude zase Lucern...  

Autor: Jiří W. Pollak | pondělí 8.12.2014 8:00 | karma článku: 14,09 | přečteno: 574x