První automobilový okruh na světě je v Brooklands

7. 01. 2016 8:15:00
V Brooklands, Anglie, byl 1907 odstartován první automobilový závod na uzavřeném a dokonce silně klopeném okruhu světa. Během slavnostního aktu se ale udál neočekávaný únik jednoho z aut...

Již při slavnostním otevření se vlastně strhl úplně první závod: manželka mecenáše okruhu, Ethel King, se náhle odpoutala od " důstojně korzujících" aut a vyrazila vysokou rychlostí (ca. 12 MPH !) vpřed, načež jí ostatní divoce následovali... O vzniku okruhu kolují různé historky, ale doložen činem a skutečností, je jen nápad boháče, majitele velkých pozemků a automobilového nadšence Hugh L. Kinga.

Na dosavadních silničních závodech se účastníci kolem diváků jen mihli a zmizeli záhy v prachu a dýmu. Mecenáš King se rozhodl uspořádat atraktivní závod tak, aby diváci mohli sledovat pokud možno jeho celý průběh. Tento nápad pojal, věnoval pro něj rozlehlý pozemek a nechal postavit klopený okruh a zkušební dráhu do kopce.

Do dnešních dnů se zachovala zkušební dráha a část klopené tratě. Z budov, které jsou u tratě, zbyla krásná a v originálním stavu zachovalá budova Racing klubu. Nyní je v ní restaurace - dokonce i cestu na toilety vroubí závoďáky a dobové kanceláře. Další budovy jsou využity pro automobilovou sbírku, stávajíci se hlavně ze závodních aut. Řada garáží, mezi nimi je i dílna odvážného závodníka a konstruktéra Malcolma Cambella, který ustanovil desítky rychlostních rekordů, vroubí přechod z jedné výstavy ke druhé. Atmosféra bývalého závodiště se tak pomalu stává realitou.

...předválečný anglický vůz Alta dosahoval téměř 200 kmh a závodil až do 80.let minulého století. Taylorovy inovativní motory Alta se dostaly až do Formule 1. Aston Martin vyhrával hlavně díky velmi účinným brzdám.

H.A.R. tak jako většina závodních aut byl nesčetněkrát vylepšován. S původním motorem Rilley 2L nebyl moc úspěšný, za to později dostal pohon od 3.8 L jaguára a modernizovanou karoserii. Silný Alvis je původní, stále se účastní závodů, ale pozbyl časem svůj kompresor. V popředí je AC, tradiční anglický automobil se závodními ambicemi.

Aerodynamický Wolseley, zvaný "Moth", podle tehdy populární skupiny, pomohl legendárnímu závodníkovi a proutníkovi "Captainovi" Millerovi k 44 vítězstvím. Karoserie se stala po letech vlivem elektroforézní koroze neopravitelnou. V roce 1970 dostal vůz replikovaný hliníkový oděv. Výstavky doprovázejí skříně plné pokálů, věnců a talířů. Navštěvníci si mohlou zkusit své umění pod vedením bývalého závodníka na simulátoru.

Vůz z roku 1900 byl prodán jako ojetina poprvé v roce 1930 právě zde v Brooklands firmou Nash. Historie se opakovala, rodina Nash vůz znovu koupila a potomci této rodiny vůz zapůjčili muzeu. Ostatně téměř všechny závodní vozy muzea se dodnes účastní závodů a jsou do
výstavky dlouhodobě zapůjčené. Hillmann Streamliner má jméno "Aero" psané úplně stejným písmem jako naše aerovka.


Velkou atrakcí je závodní vůz Napier. Jeho ohromný motor se vyznačuje nevšední konstrukcí dvakrát do "V", což znamená, že se tři nakloněné motorové bloky spojují na jedné klikové hřídeli. Jízdu a zvuk tohoto monstra lze zažít na vlastní kůži a uši v přilehlém "Theatre 4D". Diváci se usadí do pohyblivých sedadel. Za ďábelského hřmění se "dají" do pohybu a krouží na trati 100 MPH. Muzeum pořádá téměř každý týden nějakou veteránskou akci, značkový sraz nebo oslavu automobilového výročí.

Součástí muzea je též sbírka motocyklů a kol. Mezi exponáty jsou i nejstarší kola na světě (kolem 1860), která jsou jinde k vidění jen jako repliky.

Firma Raleigh vyráběla jedny z prvních jízdních kol na světě a byla specializovaná i na pohodlné tříkolky, z nichž některé byly později motorizovány. Není náhodou, že unikátní auto Benz Patent-Motorwagen Nummer 1 z roku 1886 je vlastně tříkolka s jednoválcovým spalovacím motorem. Veškeré místnosti klubovny a přilehlých pavilonů jsou zachovány v jejich původní podobě, včetně vzácných majolikových toilet...

V areálu Brooklands se nachází nejen automobilové muzeum, ale i sbírka autobusů. Skupina nadšenců renovuje jeden autobus za druhým - karoserie a motory, dohlíží v muzeu a její dobrovolníci jsou nadšeni, když můžou zodpovídat otázky návštěvníků. První londýnské autobusy byly od r. 1898 vybaveny Daimlerovým spalovacím motorem, na rozdíl od Berlína nebo New Yorku, kde v té době jezdily autobusy poháněné elektromotorem.

Tehdejší povrch ulic a silnic nebyl zrovna rovný a tak si dovedeme představit jaký komfort skýtaly první autobusy s celogumovými koly. I tyto exponáty se periodicky "venčí" např. u příležitosti svateb a jiných jubilejí.

Dobové artefakty a fotografie doplňují atmosféru sbírky. Na tomto obřím plakátu je dokumentován tragický výbuch německé letecké bomby, která prorazila silniční kanál, proletěla do tunelu metra a vybuchla až tam. Zničené plynové, vodovodní roury a odpad tak udusily v metru skrývající se obyvatele Londýna.

Areál muzea schraňuje též tucet letadel firmy Vickers, které pozemky patří. Cestičky vroubí bezpočet na první pohled neforemných, přibližně metr dlouhých předmětů. Dovídám se, že to jsou kopyta na kterých se vyklepávaly hliníkové díly letadlových povrchů. Kdo si tedy renovuje letadlo Vickers, se s důvěrou obrátí na tuto firmu. Muzeum provozuje Concorde na zemi, jako návštěvnickou atrakci. Se vstupem do letadla lze objednat velkorysou svačinu, výklad bývalého kapitána Mr. Bannistera, návštěvu kokpitu, virtuální let, osobní palubní vstupenku a diplom - za 79 liber. Několikachodový oběd včetně šampaňského a další atrakce na palubě přijdou na hrdých 115 liber a přesto jsou tyto akce vždy vyprodány.

Návštěvu Brooklands je dobře naplánovat na celý den. Hned vedle se nachází generální zastoupeni Mercedes-Benz s výstavou veteránů, prodejním palácem a atrakcemi pro děti. K podniku patří velkorysá testovací a závodní dráha, která slouží Mercedesu k předádění aut, kurzům bezpečného řízení i muzeu Brooklands pro jeho akce.

Mapka příjezdu osobním autem. Vlak staví v Weybridge.

Areál Brooklands se nachází půlhodiny od Londýna, je otevřen od 10 hodin, v létě do 17 hodin v zimě do 16. Vstupné je odstupňované kolem 10 liber.

foto GWP = autor

Autor: Jiří W. Pollak | čtvrtek 7.1.2016 8:15 | karma článku: 13.00 | přečteno: 624x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 61 | Diskuse

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 5.14 | Přečteno: 79 | Diskuse

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 20.13 | Přečteno: 496 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.59 | Přečteno: 236 | Diskuse
Počet článků 61 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 912

Zubní lékař a publicista, koníčky: automobilismus (veteráni), cestování, umění, sport a jazyky

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...