DADA - 5.února, 100 let po jeho "narození", začala výstava Dadaglobe Reconstructed

Hnutí Dada bylo založeno a bujaře slaveno v únoru 1916 v Curychu. Nová vlna umění a životní filozofie měla pomoci zapomenout aktuální válečné utrpení a nejistotu. Umělci, uprchlíci z okolních států se sešli ve švýcarském závětří.

Kabaret Voltaire, v kterém se zakladatelé dadaismu scházeli, se nachází nedaleko Kunsthausu Zürich. Možná i toto bezprostřední sousedství přispělo, k tomu že Curyšský dům umění vlastní největší sbírku obrazů, kreseb, koláží a soch (180) a přes 700 historických dokumentů, jako jsou fotografie, plakáty, letáky, dopisy, časopisy, rukopisy a knihy z doby 1916 - 1925.

 

Výstavu "Dadaglobe - Reconstructed" podnítila a sestavila znalkyně dada scény na slovo vzatá Adrien Sudhalter z New Yorku, spolu s Cathérine Hug. Vystavená díla pocházejí díky této spolupráci nejen z Curychu, ale svou část  zapůjčila i muzea z New Yorku, Paříže a Berlína.

 

 

Skupina Dada se nechtěla zařadit do žádné škatulky a tak zahrnuje široké spektrum provokujícího, naivního, dekadentního, kubizujícího i absurdně realistického stylu. Jejich tvorba se nevyhnula ani vlivu afrického umění. Anarchistické rysy se dadaistům nedají upřít a tak není divu, že se hnutí po výbuchu nadšení už záhy začalo tříštit a svou stěžejní publikaci Dadaglobe nedovedlo k úspěšnému konci. V roce 1922 skončil Dadaismus v Curychu a 1925 i na světě. Naštěstí ne úplně, vždyť něco z něho si vzali punkové, readymade a popartisté. Pro mne je Lady Gaga žijící pokračovatelkou dadaismu!

 

 

Koncentrovaná výstava dokumentuje tvorbu několika desítek umělců, reprezentované Tzarou, Picabiou, Arpem, Ernstem a dalšími a snahu zachovat  dokumenty a soudržnost hnutí . Následující fotografie představují průřez zajímavou a vzácnou výstavou.

 

 

Zároveň s touto výstavou probíhají na dalších devíti místech města akce, které dokreslují atmosféru válečné doby a umělecký život v souvislosti s dadaismem. Cabaret Voltaire ve Spiegelgasse, ve středu historického jádra Curychu, je zachován v téměř původním stavu. Do 18. července, po dobu 165 dnů v něm budou probíhat přednášky, koncerty, promítání, diskuze a performance jako hommage 165 známým umělcům-dadaistům. Mezi umělci, kteří přispěli na Tzarovu výzvu vydat Dadaglobe byl i český fotograf František Drtikol.

Tyto snímky jsou jen průřezem výstavy. Pro dadaisty jsou typické malé formáty, často jen skicy a bohužel na nekvalitních plátnech a papírech. Proto je jejich doprava značně náročná.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S ohledem na zachování barev a materiálů jsou místosti výstavy ponořeny do šera.
Kvalita mých fotek je nepřímo úměrná přísnému zákazu fotografování ;-)

Výstava potrvá do 1.května a pak putuje z Curychu  za rybník do MoMA, věhlasného 'Museum of Modern Art' v New Yorku. 

Autor: Jiří W. Pollak | pátek 5.2.2016 8:01 | karma článku: 19,90 | přečteno: 707x
  • Další články autora

Jiří W. Pollak

*Fundació Joan Miró, Barcelona*

21.10.2016 v 10:00 | Karma: 25,67
  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 925x
Zubní lékař a publicista, koníčky: automobilismus (veteráni), cestování, umění, sport a jazyky

Seznam rubrik