Jiří W. Pollak

Expresionista Ernst Ludwig Kirchner - 160 obrazů v Kunsthausu

10. 02. 2017 8:00:00
Ernst Ludwig Kirchner byl spoluzakladatel „Brücke“ a patří mezi světoznámé avantgardisty. V Německu byl za nacizmu zařazen na listinu dekadentních umělců. Jeho díla byla stáhnuta, rozkradena a dokonce pálena.

Výstava je prvotřídně dotována kvalitními obrazy a představuje Kirchnerovu tvorbu v Berlíně, na Fehmarnu a v Davosu. Přesto, že se jedná o velmi krátký časoprostor, tak je Kirchnerova tvorba reprezentativní a je doslova nabita napětím a rozpory. Jak tématicky, tak stylově. Prezentace obrazů zrcadlí dramatický vývoj i tím, že obrazy z pulzujícího velkoměsta jsou zavěšeny blíže vedle sebe, díla z krásné přírody, o svobodě a volností na Baltu, dostala více prostoru.

Kirchner odešel z Drážďan do Berlína aby se zařadil do kulturního života a zároveň zlepšil svou hospodářskou situaci. Fascinovaly jej na jedné straně vysoké budovy, mosty a vlaky – ale zrovna tak plodně se věnoval výjevům od moře, v lesích, u skal spolu s volností začínajícího nudismu. Jeho technika malby doznala během pouhých dvou let značné změny. Tahy štětce se staly ostřejší, takřka šrafující a barvám ubyla jejich sytost. V mnoha obrazech se prolíná erotika se sexualitou, ale i špetka voajérizmu.

Kurátorce výstavy, Sandře Gianfredové, se podařilo pro výstavu zajistit špičková díla z šedesáti ! muzejí a soukromých sbírek. Obrazy pocházejí hlavně z Berlínského muzea Brücke. Další jsou z Newyorské MoMa, Guggenheimovy sbírky, Pittsburgu, P.Gettyho muzea, od sběratelů z Jižní Afriky, Madridu, Pinakotéky a dokonce až ze Sydney. Po prvé se v Curychu ukazuje rekonstrukce vikýře Kirchnerova berlínského, příslovečně nekonvenčního ateliéru.

E.L.Kirchner prožil bouřlivý vývoj, šel dobrovolně na vojnu, ale výcvik nevydržel, kolaboval a byl propuštěň. Propadl též morfiu, narkoleptikům a alkoholu. Několikrát se léčil v sanatoriích, ale bez valných výsledků. O to překvapující je skutečnost, že tyto excesy nezanechaly v jeho tvorbě zjevné stopy. V soukromí holdoval pestrému životnímu stylu – inspiračně i prakticky se vžíval do berlínského nočního života a ve dne do jeho stresu. Zajímalo ho i divadlo a ještě více cirkus.

Vedle nadprůměrně velkého množství kvalitních olejů se v Kunsthausu vystavují též desítky prací na papíře, dřevoryty a plakáty – tento hodnotný obsah, perfektní osvětlení, spolu s nápaditou, ale nevtíravou prezentací, dělá z Kirchnerovy výstavy jednu ze stěžejních událostí mezi evropskými uměleckými výstavami. Výstava potrvá do 7. května.
K výstavě vyšla výpravná publikace za „výrobní“ cenu. Audioguide je samozřejmostí.
Více o Kunsthausu Zürich je na www.kunsthaus.ch

Foto a text: Dr.Jiří W.Pollak, sc.

Následují další fotografie bez podrobnějšího komentáře:

Autor: Jiří W. Pollak | karma: 26.32 | přečteno: 604 ×
Poslední články autora