Jiří W. Pollak

Škodovky a jiné křižníky na Kubánských silnicích

31. 03. 2017 23:17:08
Dovozní embargo donutilo Kubánce pečovat o vozový park, tak jak byl a proto se tam americké bouráky z 50. a 60. let zachovaly dodneška. Jejich stav je ale značně vzdálený od výbavy původních modelů, vyjímky spočítáte na prstech.

Kdo by si myslel, že si na Kubě pořídí vzácného veterána, tak se mýlí. Kubánci už záhy zjistili, že jejich přežívající ameriky, jsou atrakcí pro turisty a v neposlední řadě garance jejich hospodářského přežití. Značný počet těchto aut slouží dodnes, možná že i více než za Fidéla, jako taxíky.


V době embarga bylo nutno improvizovat. Náhradních dílů bylo pomálu, časem došly úplně. Vysokoobjemové motory byly tudíž nahrazeny menšímy agregáty. Jednak z důvodu nedostatku náhradních dílů, ale zrovna tak důležitá byla otázka spotřeby. Pod kapotou nejednoho amerického auta se skrývá Opel diesel, nebo dokonce motor Volhy.

S originalitou karoserie to Kubánci nebrali nikdy vážně. Čím víc chromu a doplňků, tím víc Amerika...Mezi nejoblíbenější patří tuning kol - chromové ráfky a široké pneumatiky.

Z aktuálního důvodu doplněno, 1.4., 14:45: po přečtení tohoto blogu jsem obdržel dvě fotografie z Havany - Škodovka, jak se patří vytůněná. Vedle ní hrdý majitel, který přistoupil na prosbu pana P.H. z Manchesteru, zasednout na volant auta, které mu připomělo dětství v Praze.

V ulicích Havany, ale i mimo města narazíte i na dnes již "historická" auta z bývalého východního bloku a tím pádem též na škodovky. Jednoduchá výbava spartaků a oktávek byla postupně obohacena o prvky komfortu z amerických vraků. Madla, tlačítka, ale i volanty, houkačky, disky z lehkých kovů a nakonec byl vyměněn i podvozek. Na výfuk se montují ozdobné koncovky, nebo se roura prostě rozdvojí a auto hned vypadá na víc.

Kubánci milují veselé, až křiklavé barvy. Tento vkus nebo nevkus se odráží nejen na jejich oblečení, ale samozřejmě i na laku aut, jak následující fotogalerie názorně dokládá.
"Auta všech barev" nafotil Dr. Libor Přibylka z Ostravy :

Poznámka znalce L.P. na okraji: z "novodobých" aut se vyskytují nejčastěji žigulíky a moskviče. Pak dlouho nic, protože přišla Gorbačovova perestrojka a tím i ztráta zájmu SSSR o Kubu. Obraz silničního provozu dominují současné Hyundaie, co by žluté taxíky a džípy z půjčoven, hrdě nadepsané "Rent Car Jeep", patrně čínské plagiáty, z dálky k nepoznání od legendárních terénních aut. Foto © Dr. A. Pollaková a Dr. L. Přibylka

Autor: Jiří W. Pollak | karma: 30.78 | přečteno: 1493 ×
Poslední články autora