Irská republika pro zvídavé individualisty

26. 06. 2017 7:30:58
O Irsku se píše hlavně v souvislosti se stále napjatou situací v severním Irsku a Spojeném království... V „Republice“ je ale skoro všechno jinak. Irsko je v euru, nepřemýšlí o opuštění EU, nepoužívá se míle, ale jezdí se v levo.

Životní úroveň kdysi ubohé země se stále zlepšuje, vystěhovalectví už dávno není tématem, naopak, chybějí pracovní síly na všech úrovních, od pomocných až po lékařské profese. Na přední stránky novin se Irsko dostalo i překvapivě rychle prosazeným zákazem kouření v restauracích i pubech a vynikajícím stavem chrupu obyvatelstva díky prevenci.

Irská republika je větší, než se na mapě jeví a proto jsme si cestu Irskem rozdělili na dvě trasy, jižní a severní. Časová náročnost je na bíledni, pokud se rozhodnete jet vlastním autem. Lépe je letět do Dublinu a použít překvapivě levné auto z půjčovny. Na projíždu každou půlkou Irska stačí jeden až dva týdny. Jižní trasu jsme začali v Dublinu a pokračovali s mnoha zastávkami přes Kilkenny, Cork, Killarney, Bunratty, Dingle, Limerick, Galway a Athlone zpět.

Ubytování je dobře rezervovat předem na hotelových portálech. Velmi výhodné jsou B & B, ubytování v parahotelerii. V některých lokalitách se zdá, že každý druhý dům nabízí „postel a snídani“. Čistota a vstřícnost jsou dva největší dojmy, které nás překvapily. Všude nás čekala bohatá snídaně „po anglicku“, jenže v irském vydání, která vydá za oběd.

Irsko má pohnutou historii, zažilo po staletí spoustu válek, hlavě náboženských. Reprezentační budovy pocházejí vesměs z doby anglické vlády. V Dublinu jsme využili projíždku turistickým autobusem Hop on, hop off (levnější jízdenku lze zakoupit už na letišti). Druhý den jsme se vrátili na zajímavá místa pěšky a navštívili velmi kvalitní galerie umění (Národní a City Gallery).

Nezapomenutelný je přírodní okruh Ring of Kerry, 200 metrů vysoké Cliffs of Mohen, o délce několika kilometrů, jakož objíždka Peninsuly Dingle.

Zdá se, že pro Iry není nic problémem a vše řeší s úsměvem. Rádi poradí, ukážou a dokonce i doprovodí na hledanou adresu.

Ve městě i na venkově jsme se orientovali dle rad místního Tourist centre a místních, znalých poměrů, zvláště co se týká výběru typických restaurací. Historických památek je všude dost, uměleckých galeríí taktéž a zvláště zajímavé jsou památky s prehistorickým původem. Na několika místech narazíte na obrané valy gigantických rozměrů. Např. Cahelconnel: 42 m průměr, 6 m vysoké a 3 m silné, nebo Polnabrone Dolmen – irský Stonehenge, ca. 3700 A.C.

Přírodní krásy se vyznačují hlavně jednou barvou – zelenou. O sytou zeleň se starají časté deště a mírné podnebí díky vlivu golfského proudu. Relief krajiny je kopcovitý a země je řídce obydlená. Ovce a krávy dominují na velkorysých pastvinách. Průmyslu je na jihu a západě země málo. Rybolov, zpracování ryb a rašeliniště jsou po cestovním ruchu velmi důležitou složkou národního hospodářství. K tomu přidou i příjmy z daní, které odvádějí evropské a světové firmy se sídlem v Irsku..

Hrady a zámky jsou rozsety po celé zemi, někdy ale nedostatečně označené, takže se dá lehce zabloudit...Monumentálních hradů je málo, spíš se dochovaly obranné tvrze, z dob nájezdů vikingů, rytířů, banditů a z doby podmanění Irska Angličany od 13. a 14 století. Za návštěvu stojí udírny lososů a následný piknik s čerstvě uzenými rybami. Zlatým hřebem programu a zakončením dne byla návštěva typických pubů s nekonečným výběrem piv a nepiv. Stravování „po irsku“ je podstatně lepší než jeho pověst.

Původní jazyk Keltů, gaulish, je omniprezentní. Ne že by jím mluvilo více než 100000 lidí, ale všechny zeměpisné názvy a prospekty jsou vedeny dvojjazyčně. Těžká výslovnost a gramatika jsou důvody, proč je tento jazyk tak málo rozšířený. Nic, ale žádný výraz, nepřipomíná jiný jazyk, posuďte sami: ... DANNOTALI IEVRV VCVETE SOSIN CELICNON ETIC GOBEDBI DVGIIONTITO VCVETIN IN ALISIIA...

Další fotky z cesty:

Text: Anita Pollak, foto Jirka Pollak a Petr Hubscher, Manchester

Autor: Jiří W. Pollak | pondělí 26.6.2017 7:30 | karma článku: 29.83 | přečteno: 1045x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.26 | Přečteno: 437 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 581 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 474 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 61 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 912

Zubní lékař a publicista, koníčky: automobilismus (veteráni), cestování, umění, sport a jazyky

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...