Marc Chagall - obsažná výstava ranných děl v Curyšském Kunsthausu

Curyšský Kunsthaus - Dům umění (ekv. Národní Galerie), jehož sbírka obsahuje 4000 kvalitních obrazů a objektů je znám vyjímečně dobrými vztahy k soukromým sběratelům a muzejím na celém světě. Jen tak bylo možné prezentovat tak atraktivní výstavy, že se pak propůjčují po celé Evropě. Nyní se kurátorům Kunsthausu ve spolupráci s Tate Liverpool podařilo shromáždit více než 90 děl slavného Chagalla a přitom výběr omezit na specifickou periodu jeho tvorby kolem první světové války (ale ne výlučně). Výstava dokumentuje dobu, kdy byl Chagall silně ovlivněn německými a francouzskými kolegy.  Foto: Válka   a    Marc Chagall, 1910, St. Petersburg © ProLitteris 2013  

Vesnice Vitebsk, BěloruskoJirka Pollak

 

Výstavní síň je známa výborným osvětlením, které je zdařilým kompromisem mezi ochranou obrazů před UV a dobrou viditelností exponátů pro návštěvníky...Ze zapůjčených sluchátek (zdarma) lze odposlechnout odborný popis vybraných obrazů a příslušný umělecko-historický komentář. K výstavě byla vydána objemná a perfekní (navíc překvapivě levná) publikace. K hlubšímu studiu doporučuji Chagall, dílo a život od F.Meyer.

    Básník a ptáci                                             Červené střechy

Marc Chagall se narodil 1897 v carském Rusku u Vitebska, Bělorusko. Ve svém životě žil a tvořil kromě v Rusku v několika dalších státech. Ke Švýcarsku jej vázaly i rodinné vztahy...Pro Zürich namaloval několik kostelních oken s bilblickou tematikou a ohromnou rozetu ve Fraumünsteru. 

    Procházka (Marc Ch. se snoubenkou)1917/18        Černá rukavice

Zemřel skoro stoletý v St.Paul de Vence, v malebné francouzské vesničce poblíž Côte d'Azure, kde žilo a tvořilo nejméně deset dalších významných světových umělců, na př.: Freinet, Prévert, Baldwim, Folon, Roux, Maeght, Mme Signoret a Yves Montand…

        Šedý dům                                                     Houslista

Obchodník s dobytkem - vliv kubismu na Chagalla je zřetelný a všeobecně známý...,

...zatím co konstruktivistické prvky, zpracované v době známosti s El Lissitzkým (Lisitskij) jsou méně známé, tak je právě na této výstavě možnost se jimi pokochat.

Museum (Kunsthaus) se nachází v centru města, pěšky je to od nádraží 15 minut...
z Centrálu 2 stanice tramvají č. 3 nebo trolejbusem č. 31

         Paříž z mého okna, 1913 - ...sám Picasso přiznal Chagallovi: "musím říct, že umíš namíchat barvy lépe než já" Muzeum je otevřeno: So/Ne/Ut 10–18 h.,  St–Pá 10–20 h., Po 10–18 Uhr (pouze výstava M. Chagall)Výhodný den pro návštěvu je zmíněné pondělí - den, v který jsou muzea všude jinde zavřena.Výstava potrvá ještě tři měsíce, končí 12. května. Vstupné je 22 franků (ca. 17 euro),důchodci 17 fr. a děti do 16 let zdarma.

         Já a vesnice, 1911 !                                     pro Rusko, pro osla a ostatní 

Text: Dr. Jiří W. Pollak, sc.                                                         Foto autor a Kunsthaus, Curych

Autor: Jiří W. Pollak | čtvrtek 21.2.2013 8:32 | karma článku: 19,79 | přečteno: 1224x
  • Další články autora

Jiří W. Pollak

*Fundació Joan Miró, Barcelona*

21.10.2016 v 10:00 | Karma: 25,67
  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 925x
Zubní lékař a publicista, koníčky: automobilismus (veteráni), cestování, umění, sport a jazyky

Seznam rubrik