Hrál pro mne sám Gershwin - za 3 miliony

1. 02. 2016 8:15:01
Toto tvrzení je nesmysl, řeknete si...ale hned dokážu opak. Před více než sto lety se zruční mechanici snažili napodobit a automatizovat podání hudebních skladeb. Dnes to lze docílit, v nevídané kvalitě, na koncertním křídle...

Klavír Arabesque v předváděcím sále, v pozadí je Red Pops

Firmě Steinway se daří již tradičně stále ještě vylepšovat zdánlivě perfektní vlastní piána, klavíry a koncertní křídla. Konkurence se jí bojí a „žije“ vedle ní a jejím stínu. Jen v Asii má Steinway dva konkurenty, alespoň co se kvality týče, ale zatím určitě ne v prestiži.

Firma Steinway, byla založena 1853 v New Yorku, německým emigrantem Heinrichem E. Steinwegem* a je dnes nejznámějším a nejdražším výrobcem klavírů na světě se sídly v New Yorku a Hamburku. Steinway & Sons se může pochlubit více než 100 patenty na konstrukci klavírů a provedení mechaniky. Stavba špičkového klavíru trvá až jeden rok. Podíl ruční práce na nástroji je ca. 80 %. V Hamburku se ročně vyrobí ročně přes 1000 klavírů. Steinway vyrábí i dostupnější, ale stejně kvalitní klavíry pod značkou Essex a Boston.

*/ z komerčních důvodů změnil své jméno na: Henry E. Steinway

80 % pracovních úkonů na Red Pops, Heliconii a na replice Louis XV. je ruční práce

Steinway se již před několika lety odvážil do světa elektroniky, když založil vlastní kybernetické laboratoře za účelem vědecky zkoumat nové možnosti užité hudební elektroniky. „Digitalizace“ je to magické slovíčko, které slyšíme denně a ta se nevyhnula ani hudbě. Specialisté IT jsou schopni přepsat a reprodukovat hudbu, čistit historické nebo poškozené nahrávky a samozřejmě vylepšovat sound, což se hojně využívá v moderní zábavné hudbě.

IT oddělení klavírní firmy se sídlem v Hamburku se ujalo syntézy optického vjemu, sluchové pochoutky a schůdné obsluhy stávajících špičkových děl pro klavír. Stručně řečeno, žádná reprodukce není tak perfektní jako hra na ten či onen nástroj 1 :1. Šlo tedy o to, synchronizovat filmové či videové záznamy koncertů slavných interpretů s jejich originálním zvukem klavíru (tonu a barvy) bez reproduktorů.


mechanika pedálů a kladívek je řízena softwarem a impulzy o nevídané frekvenci

Po letech experimentů se podařilo sestrojit komplexní elektronickou mechaniku, která nemá na světě obdoby. Systém Spirio obsluhuje kladívka klavíru a jeho struny tak, že každá klávesa je schopna reprodukovat až 1020 dynamických odstínů úderu díky 800 digitálních signálů za sekundu. Pedály rozeznají až 256 pozic. Špičkový klavír, může to být i ten, na kterém hrál onen slavný interpret, pak hraje koncert jako by jeho prsty. Na plátně se naprosto synchronně odvíjí filmový snímek koncertu a ze strun klavíru se živě line nejlepší autentická hra, jako z ruky mistra, bez reproduktorů ...

klavír hraje sám dle výběru z archívu na I-Padu

Hračka, drahá hračka, řeknete si? Jak pro koho. Na klavír se dá totiž hrát i osobně, konvenčně i špičkově koncertantně a bez jakékoliv újmy na kvalitě. Je to prostě 100 % Steinway.

Mechanicko-elektronický „System Spirio“ zabudovaný do atraktivního klavíru Red Pops je prodejním hitem firmy Steinway & Sons. Samozřejmě, že se dá aplikovat i do jiných, vybraných, klavírů. Obsluha systému je tak jednoduchá, že ji zvládne každé dítě – často rychleji než méně zruční dospělí. Součástí Spiria je nejen klavír, ale iPad s archívem nahrávek. Steinway postupně archív rozšiřuje a jeho aktualizace je pro majitele klavíru zdarma na doživotí. Každý špás něco stojí, jak jste si všimli zhora...

Grossmünster, kde kázal církevní reformátor Zwingli, sousedí s palácem Musik Hug

Steinway představuje periodicky své novinky v rámci veřejných koncertů. Musik Hug, zastoupení firmy Steinway ve Švýcarsku, tradiční podnik v sedmé generaci, tyto koncerty organizuje. Hug vystavil v koncertním sále hotelu Dolder Grand čtyři unikáty: repliku rokokového klavíru Ludvíka XV. s intarziemi, klavír nazvaný Heliconia, vyzdobený pařížskou firmou Lalique ornamenty z krystalů, na 50 kusů omezené vydání modelu Arabesque (zbyly už jen dva) a konečně Red Pops, zhora zmíněný, červeno-černý klenot se systémem Spirio. Tyto čtyři klavíry představují prodejní hodnotu 16 milionů Kč., nejdražší z nich přijde na ca. 6 milionů.

Mechaniku a elektroniku řízení Spirio na klavíru nikde neobjevíte...

Organizátor prezentace Hug nechal zahrát na elegantní křídlo Lalique a klavír Red Pops vycházející
hvězdu na koncertním nebi Beatrice Berrut.


Největší atrakcí večera byl ale, 'jakoby life' koncert Gershwina, Rubinsteina a Horowitze, kteří z plátna zahráli díky systému Spirio na černo-červeném klavíru zvaném Red Pops, ukázky ze svých authetických koncertů!
Hračka nebo malý zázrak?

Dr.Jiří W. Pollak, sc.

Autor: Jiří W. Pollak | pondělí 1.2.2016 8:15 | karma článku: 17.16 | přečteno: 620x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 6.64 | Přečteno: 201 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.28 | Přečteno: 309 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 61 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 912

Zubní lékař a publicista, koníčky: automobilismus (veteráni), cestování, umění, sport a jazyky

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...