Výstava DADA zrušena – následuje „Dada dodatek“ ! Co vypadá jako skandál je velký počin

Úspěšnou výstavu o hnutí Dada Reconstructed přerušila nečekaná událost. Kunsthaus Zürich nakoupil a byl v poslední době obdarován více než 100 obrazy z pozůstalosti umělců a sběratelů, např. P. Joostens a dalších ....  

Sbírka umění dada, kterou Kunsthaus shromáždil od r. 1950,  byla s jejími 700 díly už tak tou největší na světě. Spolu s aktuálním „dodatkem“, který právě zveřejnila jako «Aus der Sammlung, neu und überraschend: Supplément Dada»  tzn.: "Ze sbírky, nové a překvapivé: Dodatek Dada“.
Výstava Dodatek Dada posunula Kunsthaus o další metu dále.
 

Nepamatuji si, že by kdy Kunsthaus přerušil nějakou výstavu, aby ji nahradil dalším počinem, byť na stejné téma. Tuto flexibilitu vděčíme kurátorce Kathérine Hug a expertovi Juri Steinerovi. Vybrali další stovku obrazů, plakátů, reliéfů, dokumentů a v rekordním čase  ji nainstalovali, dovolím si tvrdit, že ještě lépe, než tu předchozí - Dada Reconstructed.

Kvalitní plakáty a tiskoviny jako “Sturm“, doplňují desítky portrétů – specialitou dada – stylově něco mezi karikatůrami, kartůny a surealismem.  Mezi obrazy jsou díla Bretona, Janko, Raye, Arpa, Richtera, Fraenkela, Tzara, Grety Tzarové, Ernsta, Joostense, Moholy-Nage a dalších. 
Krátkou přehlídku jsem pro iDnes nafotil.
 

 

 

Výstava byla zahájena tento víkend (20.5.) a potrvá do konce července. 

Fotografie a fotopuzzle © Jiří Pollak

12.1.2017  Kunsthaus publikuje průměrnou návštěvnost: 650 platících denně

 

P.S.: v ceně vstupenky je i výstava Alberto Giacomettiho, tři místnosti soch a byst světového umělce...nachází se takřka "z dveří do dveří"...nepřehlédněte!
 

 

Autor: Jiří W. Pollak | neděle 22.5.2016 19:43 | karma článku: 26,15 | přečteno: 661x