Barcelona - podzimní víkendový cíl

Barcelona se za posledních 30 let zásadně změnila  - zvláště kvůli olympiádě 1992 byly celé čtvrtě města upraveny a turistické atrakce byly uvedeny na aktuální úrověň. Městská doprava doznala největší rozmach právě díky olympiádě.  

Prodloužit si léto, navíc poznat nevšední velkoměsto u moře se spoustou historických památek a zajímavých muzejí, to se Barcelona přímo podbízí. Letadlem jsme tam levně a 'cobydup'. Ubytování a strava v centru je cenově prakticky na pražské úrovni. Město Picassa, Miro a Gaudího, výstavných paláců, zahrad a kostelů, nabízí spoustu aktivit. Největší akvárium Evropy se skleněným tunelem pod celou instalací...stojí za návštěvu, jak pro děti, tak pro dospělé. První přehled o dispozici města získáváme vždy autobusovou túrou "hopp on, hopp off". Pak se vydáváme po svých na místa, která nejvíce zaujala. Následně několik tipů in pictus.

Interaktivní muzeum dokumentuje všechny fáze vzniku Gaudího svérázné tvorby. 'The Gaudí Exhibition Center', jak se muzeum jmenuje, se nevtíravě integrovalo do budovy Pia Almonia s románskými zdmi, patřící do komplexu Diecéze Barcelonské.

Hned vedle klasicisticky-modernistické budovy, sloužící jako obal, se skrývá národní divadlo. Hned vedle se nachází gigantický blešák pod fasetovou střechou, v níž se celé mraveniště zrcadlí. Katalánské muzeum a 142 metrů vysoký věžák Akbar vévodí čtvrti pod Av. Diagonale, která vede na kraj města. Křižovatka kolem Akbaru je logistickým oříškem. Křižuje se zde metro, tramvaj a výpadovka. Již nedaleko odsud, se nachází několik písečných (čistých) pláží.
 

V muzeu je nejen busta Manoleta, nejlepšího toreadora všech dob, ale významná, možná i největší sbírka historických, bohatě zdobených kostýmů, v kterých vystupovali toreadoři, počínaje 17. stoletím. Veškerá infrastruktura je zachována, obsluha vrat chodeb pro zvířata byla řízena výhradně kladkami...
 

Architekt Sert, přítel Joana Miro, dbal na perfektní osvětlení všech prostor nepřímým denním světlem. Velkolepá sbírka je uceleným konvolutem tvorby J.Miro. Na okraji budiž zmíněna studna s mobile, kterou daroval Alexander Calder. Ve studnici necirkuluje voda, ale rtuť - proto je toto dílo hermeticky uzavřeno za tlustými skleněnými stěnami.
 

Budovu Fondation Miro postavil významný architekt  Lluis Sert

Muzeum 'Fondation Miro' se nachází na barcelonském kopečku, zvaným Mont Juic, na který se lze dopravit lanovkou, nebo autobusem - pěšky je to docela pěkný výšlap. Muzeum se může pochlubit i mistrovými prvotinami, keramickými objekty, sochami i gobelíny. Místnosti jsou velkorysé, vzdušné a je dobře, že součástí muzea je venkovní i vnitřní kafereria. Návštevu muzea doporučuji rozdělit na dvě etapy... 
Mont Juic je vlastně jeden velký park s několika dalšími muzei (národní, etnologické, archeologické, vojenské) a historickými budovami (Castell)
 

Největším exponátem je několika metrová barevná kompozice na textilu. Miro trvdil, že to není ani gobelin ani obraz...takže sobreteixismus

Druhým významným "synem španělského umění" je bezesporu Pablo Ruiz Picasso. Jeho muzeum se nachází v samém centru starého města, nedaleko hlavní třídy La Laietana, kde jsou uličky uzké až uzounké...poblíž kostela St.Maria del Mar. Starobylý palác byl přestavěn v prostorné muzeum.

 

Nedaleko od muzea P. Picassa, kde byste jej určitě nehledali, Vás v jedné ze spletitých uliček, v nenápadném domě, překvapí nápis "Moto Museum". Vlastně mě zajímají hlavně autoveteráni ...ale nebyl jsem zklamán. 

 

V moto-muzeu lze strávit hodně času: v malé, šeré síni se promítají filmy z historických závodů, nonstop, až do úmoru...
Barcelona je, co do počtu obyvatel, město s 1,6 milionu obyvatel, tudíž srovnatelná s Prahou...nemá sice Vltavu a Hradčany, ale má moře a na 300 slunečných dní v roce, při průměrné teplotě kolem 19 C. 
Barcelona se stále mění - budují se komunikace, metro a autobusy jakož i tramvaje jezdí na minutu přesně - ze špinavého a zapáchajícího přístavního města šedesátých let se po olympiádě stalo světlé a čisté velkoměsto s historickým šarmem. 

Text a fotky: Dr. Jiří W.Pollak, sc. 
 

 

Autor: Jiří W. Pollak | pondělí 26.9.2016 20:36 | karma článku: 28,51 | přečteno: 837x