Jiří W. Pollak

Medellín - centrum drog a hnízdo vrahů ?

14. 05. 2017 21:11:24
Kolumbie, Medellín - cesta za poznáním a kulturou. Medellín bylo ještě před deseti lety město s největším počtem vražd denně na světě. Dnes je klid a Medellín se rozrůstá obrovským tempem - tvrdí Dr. Petr Beránek.

Úvodem: na internetu se dokonce objevilo, že etničtí Kolumbijci mají vraždění, ve svém genetickém kodu DNS. Je to prostě, tvrzení, které není jednoznačně vědecky, molekulárně-geneticky doloženo. Nejedná se zase o "fake news"?

Drogy a vraždy nebyly výlučně věcí mužů, jako Pablo Escobar. Krutá sińora Griselda Blanco byla v Kolumbii známa jako „Drogová baronka“ nebo „Kokainová královna“. Na svém kontě měla stovky vražd a násilně skončila i sama.

Po Escobarově smrti nastal zlom. Znalec regione, Oldřich Mánert píše: "Z Escobarovy narkopole je dnes oáza klidu, Medellín je vzorem ..."

"... přesto, že ještě před deseti lety byl Medellín město s největším počtem vražd denně na světě, jsem neměl nejmenší pocit, že by se mi mohlo něco stát. Lidé vypadali spokojení a společnost fungující. Všude je cítit, jak se sem hrne kapitál. Počasí je ideální celý rok: ve dne 27-30 C. V noci 17-18. Topení a klimatizace jsou vcelku zbytečné ..." Dr.P.B.

...a proto : "dnes Botero" – unikátní sbírka umění, kterou jinde neuvidíte :

Fernando Botero je kolumbijský malíř a sochař. Narodil se v Medellínu 1932, dnes žije v New Yorku. Jeho díla jsou k vidění v muzejích a vystavována po celém světě. Boterovy sochy stojí na veřejných prostranstvích v Singapuru, Mnichově, Bogotě, Vaduzu, Berlíně a dalším tuctu (velko) měst...

Botero našel již záhy svůj ironický styl - zobrazovat okolí, hlavně osoby předimenzovaně, rozumí se jako tlusté, velmi tlusté. Do jeho tvorby se dá nainterpretovat i sociální kritika, revoluce ve výživě a další nesmysly. Jsou i tací, co ho srovnávají s moderním Rubensem. Botero se evidentně s úspěchem snaží publikum i pobavit.

Některým dílům se nadá odepřít určitá porce smyslnosti. Jiným obrazům a sochám se dá připsat návaznost na etnickou tradici. Přesto netvrdím, že se Botero inspiroval věstonickou Venuší. V Jižní Americe je kult korpulentních těl též doma.

Skutečností je, že si Botero vybral pro svůj karikující styl figurky, které bývají jinak zobrazovány spíš jako štíhlé nebo krásné, nebo dokonce sportovní: vojáky, toreadory, (nahé )ženy, rodinky a zvířata. Ani Mona Lisa se nezachránila před jeho štětcem !

Několikrát zvěčnil i legendárního pistolníka a vraha Vásqueze (3000 objednaných vražd)... Botero věnoval značný konvolut obrazů a soch svému rodnému městu, které jej vystavuje v komunálním muzeu. Takové množství pláten a soch Fernanda Botero nikde jinde neuvidíte. Dr. J.W.P

Závěrem, další díla z Medellínského muzea a jeho okolí ...

Autor: Jiří W. Pollak | karma: 26.15 | přečteno: 1183 ×
Poslední články autora