Czech Press Photo šláplo hodně vedle

Vítězem soutěže pořádané Czech Press Photo, se stala instrumentalizovaná fotka, zneužitá k politické propagandě. Ať nevědomky, nebo cíleně, je vlastně jedno. Je to ostuda. Opožděná kritika soutěže je lepší než mlčet.

Na fotografii je množství demonstrantů, každý se dívá jinam, chlapec na ramenou dospělých má na ruce kovového boxera, zákeřnou zbraň, která je po celém (civilizovaném) světe zakázaná - budiž, tak to je na fotce, ale:

kvalitní reportážní fotka musí vyhovovat přísným kritériím, jako je autenticita, jasná rozpoznatelnost, poslání a fotografická kvalita. Ani jedno není zřejmé : žádný jasný nápis, nadpis, či časová informace, identifikace prostředí je téměř nemožná (kromě hodně nejasně na jedné vlajce) - vždyť ten snímek se značně podobá tumultům v Ústí nad Labem ;-)

Nejhorší je ale podtitulek: "...oslava vítězství nad Israelem".  Czech Press Photo, potažmo fotograf Bandžák, tak dává teroristické organizaci Hispolah, prostor k politické propagaci.

Používat (zneužívat) záběry dětí a účelově instrumentalizovat fotografie, jak to dělá Bandžák, je na profesionální úrovni ve vyspělých zemích no go.  Na jedné fotografii je buclaté dítě s ďolíčky, na druhé je dítě s boxerem na pěstičce, budoudospívající terorista!  Jak je možné, že se porota nechá takhle ovlivnit?

Že se nejedná o výjimku, ale účelové štvaní s pomocí  zneužití snímku a komentáře, dokazuje další snímek téhož autora:  "chronicky podvyživená Nikaraguánka kojí mimino s nízkou hmotností " !!!

Divák marně hledá propadlé tváře a oči matky nebo dítěte, vyčnívající klíční kosti matky, hubené ručičky dítěte...prostě, mírně unavená matka a normálně živené dítě ...Abych neposuzoval jen subjektivně, rozeslal jsem fotku několika kolegům, erudovaným lékařům, v čele s ženskou lékařkou s dvěma aprobacemi, výživářovi - docentovi na českých univerzitách a dalším odborníkům. Unisono potvrdili, že ani v nejmenším nic patologického není možné zjistit.

Již výraz 'chronická podvýživa'!  Podvýživa, je vždycky chronická, copak existuje nějaká akutní, "jakoby" ze včerejška ? jako zánět či horečka - prostě nesmysl. Taková neprofesionalita by porotě  neměla uniklout. Podle odborníků má žena normální prsa, děťátko má buclaté tváře i prstíčky a dokonce ďolíček na lokti.  Zvážit jej na fotce nelze, ale nedělá dojem hladem poškozeného nemluvňátka.

Nemáme v Česku bližší témata, týkající se např. naší xenofobie, panující od shora až po úplnou spodinu a rasové diskriminace, neduhy společnosti, které by opravdu zasloužily pozornost?

Autor: Jiří W. Pollak | neděle 20.5.2018 11:43 | karma článku: 42,43 | přečteno: 3420x
  • Další články autora

Jiří W. Pollak

*Fundació Joan Miró, Barcelona*

21.10.2016 v 10:00 | Karma: 25,67
  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 925x
Zubní lékař a publicista, koníčky: automobilismus (veteráni), cestování, umění, sport a jazyky

Seznam rubrik