Bývalý uprchlík daroval Kunsthausu umění za miliardu

Světoznámá sbírka Wernera Merzbachera se přestěhuje jako dar do Curyšského muzea.   Mecenáš označil dar jako "dík zachráněného dítěte" za jeho přijetí do Švýcarska před 80 lety*.

Kunsthaus  dostane 65 vybraných obrazů a soch od nejvýznačnějších umělců impresionismu, expresionismu, fauvismu, členů Brücke, Modrého jezdce a dalších.

Wassily Kandinsky, Murnau – Kohlgruberstrasse, 1908, olej na kartonu, 71 x 97,5 cm, sbírka Werner a Gabriele Merzbacher

Kurátoři Kunsthausu si mohli vybrat z 200 špičkových pláten Moneta, Cézanna, Renoira, van Gogha, Picassa, Deraina, Matisse, Vlamincka, Braquea, Heckela a Kirchnera,  Noldeho, Barlacha, Beckmanna, Jawlenského, Kandinského a Müntera, futuristů Severiniho, Boccioniho, konstruktivisty Malewitsche, Gontscharowé,  Légera a Miró. Z „mladých umělců“ přibyli Kunstahausu  Richard Paul Lohse, Sam Francis, Calder, González, Tinguely, Moore a Rickey.

Téměř 70 uměleckých děl se zařadí mezi již početné donace jako průmyslníka Bührle, konkrétního umělce Looseho, Brunnera, Knechta, nadace Alberto Giacometti, Koetsera, dr. Ruzicky a bankéře Bära.

Úspěšný obchodník Merzbacher si intuitivně vybíral rozinky na trhu s uměním pod nevšedním aspektem: hlavně ty obrazy, které svou barevností interpretovaly radost ze života. Sám se o sbírce vyjadřuje jako „slavnost barev pro příští generace“.  Určitě byl jeho výběr motivován vlastním osudem.  Sbírku Merzbacherových navíc obohatilo dědictví po prarodičích jeho manželky Gabriely.

*/
Merzbacher byl na začátku války, jako desetiletý,  přijat v rámci humanitární pomoci, co by „dítě-utečenec“ ve Švýcarsku. Zachránilo mu to život, zatím co jiní skončili v plynových komorách. 

TEXT: Anita Pollaková    Foto: Prolitteris

Autor: Jiří W. Pollak | pondělí 28.5.2018 9:09 | karma článku: 27,11 | přečteno: 788x
  • Další články autora

Jiří W. Pollak

*Fundació Joan Miró, Barcelona*

21.10.2016 v 10:00 | Karma: 25,67
  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 925x
Zubní lékař a publicista, koníčky: automobilismus (veteráni), cestování, umění, sport a jazyky

Seznam rubrik